Vrijwilligerswerk
Videobellen met je (klein)kinderen. Whatsapp-berichten sturen naar vrienden. Je bankzaken digitaal regelen. Digitale toepassingen bieden heel wat mogelijkheden en kunnen ieders levenskwaliteit verbeteren. Maar wie digitaal actief is, kan ook op heel wat problemen botsen. Gelukkig zijn er steeds meer digihelpers bij wie je met die problemen terechtkan. De Vlaamse Ouderenraad ging in gesprek met Mediawijs over het doel van de digihelpers, en met Alfonso (70), een digitale vrijwilliger.  
lees meer
Vrijwilligerswerk
In Lier slaan de jeugdraad en de seniorenadviesraad de handen in elkaar voor het project R-app geïnstalleerd. Een initiatief waarbij jongeren ouderen meer leren over QR-codes. Erg handig, want tegenwoordig zijn QR-codes overal te vinden. In een horecazaak wanneer je de menukaart wilt raadplegen, in de supermarkt wanneer je wilt betalen en zelfs op brochures en in magazines wanneer je meer informatie wilt over een artikel. Tijdens de Lierse seniorenweek volgde de Vlaamse Ouderenraad de eerste les R-app geïnstalleerd mee.
lees meer
Vrijwilligerswerk
“Een mooie oude dag. We stellen het ons voor in alle rust en in de bekende omgeving van onze eigen woning. Maar dat gaat vaak niet zomaar”, zo start de ouderenweekbrochure van de Mechelse Ouderenraad. De stad vindt het belangrijk om ouderen te informeren en te sensibiliseren. En dat doen ze samen met de stedelijke seniorenraad. Tijdens de Ouderenweek van 2022 zetten ze in op het thema ‘ouder worden op een veilige en zelfstandige manier’.
lees meer
Vrijwilligerswerk
“Veel woonzorgcentra, thuiszorgdiensten, dienstencentra en ouderenraden zijn goed op weg om aandacht te schenken aan diversiteit in seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Het begin is er”, zeggen de RainbowAmbassadors. Dat is een vereniging die LGBTQI+ ouderen wil vertegenwoordigen in alle sectoren waar ouderen centraal staan. Want de groep is naar schatting met 300.000. “We willen dat kleine vlammetje zien groeien.” Daarom lanceren ze bij de start van deze Ouderenweek een manifest met vijf strijdpunten. Dat doen ze tijdens een persmoment in café Den Draak, een gekend LGBTQI+ café in Antwerpen.
lees meer
Vrijwilligerswerk
Tijdens de Ouderenweek zet de Vlaamse Ouderenraad traditioneel enkele straffe initiatieven in de kijker. Ook in 2022 stond onze radar de ganse week aan. Elke gemeente en stad legt duidelijk z'n eigenheid in de activiteiten en initiatieven die genomen worden. Dat maakt het boeiend. We gingen langs bij drie initiatieven die inspiratie kunnen bieden.
lees meer
Vrijwilligerswerk
Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw ondersteunt en promoot het vrijwilligerswerk in Vlaanderen. Vrijwilligerswerk kreeg de laatste twee jaar erg veel media-aandacht door de inzet van vrijwilligers in vaccinatiecentra en zorgorganisaties tijdens de coronapandemie. Maar in welke mate heeft de pandemie het vrijwilligerswerk echt beïnvloed? Wij vroegen het aan Eva Hambach, directeur van het Steunpunt.
lees meer
Vrijwilligerswerk
De wedstrijd 'Jong en Oud in Gent' zet projecten met een intergenerationele insteek in de kijker. De jury bestaat uit jongeren én ouderen, waaronder twee leden van de lokale ouderenraad. Uilenspel vzw kwam als winnaar uit de bus. De organisatie matcht vrijwilligers aan kinderen uit hun buurt. Die gaan er een uurtje per week (in praktijk is dit vaak langer) langs om op een speelse manier te leren.
lees meer