De vergrijzing en verzilvering nemen toe. Het spreekt dus voor zich dat inspraak in het ouderenbeleid een plaats moet krijgen in de samenleving. Want wie beter dan de doelgroep zelf, kan het lokaal ouderenbeleid mee vormgeven?
Om de twee jaar doen we een barometerbevraging bij lokale ouderenraden. Op die manier houden we een vinger aan de pols bij hun werking, hun ondersteuningsnoden en wensen. We delen de resultaten van de bevraging van 2020-2021, en we zoomen per provincie en per RPO (Regionaal Overlegplatform Ouderen) in op de resultaten. Zo kunnen ouderenraden er nog beter mee aan de slag!
2020-2021 was het eerste werkjaar van de tweede erkenningsperiode van Vlaamse Ouderenraad- Lokaal. Met vaste waarden, maar ook met enkele nieuwigheden.
In dit jaarverslag blikken we terug op de activiteiten en realisaties in het vijfde en laatste werkjaar van de eerste erkenningsperiode sinds de lancering van Vlaamse Ouderenraad ∙Lokaal. We overlopen ook een aantal mijlpalen van de voorbije 5 jaar.
Aan de hand van een barometerbevraging tracht Vlaamse Ouderenraad · Lokaal regelmatig zicht te krijgen op de werking, ondersteuning en toekomstwensen van de lokale ouderenraden. Ook in 2019 deden we een bevraging. Dat was een bijzonder jaar met veel vernieuwing.
Vlaamse Ouderenraad · Lokaal bevroeg voor de derde keer de lokale ouderenraden. Deze keer over het werkingsjaar 2017. De resultaten van deze bevraging ontdek je in het barometerrapport waarin zowel de werking, ondersteuningsnoden als toekomstwensen van lokale ouderenraden worden belicht. In totaal namen 140 ouderenraden deel.