Leren & digitale inclusie
Om de digitale kloof te dichten, worden er al jaren projecten op poten gezet. Maar een intergenerationeel initiatief? Dat ontbrak nog in Alken. Inwoner van Alken, Pol Schats, diende daarom een aanvraag in bij de gemeente om een project te ontwikkelen waarbij kinderen uit de basisschool ouderen wegwijs maken met de smartphone en tablet. En ouderen leren de kinderen ondertussen hoe ze laagdrempelig moeten communiceren. “Want iets uitleggen aan iemand die twee generaties ouder is dan jou, is niet evident”, klinkt het.
lees meer
Leren & digitale inclusie
Tegenwoordig moet alles digitaal. Van bankieren tot het aankopen van je treinticket of het betalen van je parking. Alles gebeurt met je smartphone, laptop of tablet. Maar bezit iedereen wel de nodige kennis om online aan de slag te gaan? In dit dossier geven we je inzicht in de resultaten van de digimeter - een instrument dat trends rond bezit en gebruik van media en technologie in kaart brengt, en we schuiven drie goede praktijken naar voren.
lees meer
Leren & digitale inclusie
Stad Mechelen startte recent een Digibank op. Want “digitaal is het nieuwe normaal, maar dat kan enkel als iedereen mee is en mee kan”, vindt schepen van senioren, participatie en toegankelijkheid Rina Rabau Nkandu. De Digibank moet ervoor zorgen dat iedereen vlotte toegang heeft tot internet, toestellen ter beschikking heeft en kennis bezit om ermee aan de slag te gaan.
lees meer
Leren & digitale inclusie
Seniornet Vlaanderen is een onafhankelijke vzw die samen met gepensioneerde vrijwilligers lessen geeft aan ouderen over de computer, tablet en smartphone. “Want de digitale sneltrein kan ons leven verrijken, alleen weten veel ouderen niet hoe”, klinkt het bij de voorzitter van Seniornet Vlaanderen Willy Wellens.
lees meer
Leren & digitale inclusie
De werkgroep seniorenraad Lovendegem, onderdeel van de Ouderenadviesraad Lievegem, wil alle ouderen uit de gemeente meekrijgen op de digitale trein. Daarom heeft de werkgroep al drie initiatieven op poten gezet. Een digitaal praatcafé, waar ouderen kunnen babbelen over het internet en alles wat daarbij komt kijken. Een helpdesk computerhulp, waar ouderen vragen kunnen stellen over hun computer of laptop. En een laagdrempelige helpdesk in de bibliotheek, waar ze terechtkunnen met allerlei vragen over digitale toepassingen, rekeningen en hun toestellen zelf. De drie projecten worden gesteund door de fusiegemeente Lievegem.
lees meer
Leren & digitale inclusie
Elk jaar brengt onderzoeksbureau imec Vlaanderen de Digimeter uit. Die Digimeter toont de trends rond bezit en gebruik van media en technologie. Kijken we nog regelmatig televisie, doen we onze boodschappen al grotendeels online en met welke betaalmiddelen kunnen we goed overweg? De resultaten van de laatste Digimeter bevestigen dat heel wat ouderen met digitale moeilijkheden kampen en dat voor 1 op 3 Vlamingen het omgaan met digitale technologieën nog steeds niet gemakkelijk is. De Vlaamse Ouderenraad duikt in de voornaamste bevindingen uit het onderzoek.
lees meer
Leren & digitale inclusie
Als stad inzetten op e-inclusie, zodat alle inwoners betrokken worden bij het digitale verhaal? Het kan. Gent, Antwerpen en Kortrijk werkten twee jaar lang samen aan ‘Digitaal Inclusieve Wijk’. Een project waarbij alle drie de steden samen uitdachten wat er nodig is in een buurt om voor iedereen digitale kansen te creëren. Het resultaat leidde tot een toolbox vol methodieken, waar andere steden en gemeenten nu mee aan de slag kunnen.
lees meer