Werking ouderenraden
Sinds 2018 gaan er in Kortenaken seniorenfeesten door. Eind 2022 ging de vierde editie door, die georganiseerd werd door het lokaal bestuur, de seniorenraad en seniorenverenigingen. Het seniorenfeest is niet alleen een ontspanningsnamiddag voor ouderen, het feest zamelt ook geld in voor goede doelen.
lees meer
Welzijn & sociaal contact
Plaatsnemen in de trein van Edgard, en ondervinden hoe mensen met dementie zich voelen? Dat is het doel van deze escape game. De escape game gaat door in kasteel Wallemote in Izegem.
lees meer
Leren & digitale inclusie
Ben je 65-plus en woon je in de buurt van de Fransenplaats in Antwerpen? Dan kan je deelnemen aan een workshop sociale media. De workshops worden georganiseerd door buurthuis Unik. “We willen ouderen leren dat ze geen schrik moeten hebben van sociale media”, klinkt het bij lesgeefster Dominica Ceuleers.
lees meer
Werking ouderenraden
In cultuurcentrum De Mol ging recent het jaarlijkse seniorenforum door. Het forum is een infobeurs, en wordt georganiseerd door de Lierse seniorenadviesraad.
lees meer
Mobiliteit & toegankelijkheid
Sinds september 2022 kunnen inwoners van Lievegem deelnemen aan een dementievriendelijke wandeling. De wandeling is 4.5 km en loopt dwars door het centrum van Waarschoot. De ouderenadviesraad heeft geholpen bij het vastleggen van de route.

De route loopt langs mooie plaatsen en roept herinneringen, verhalen en anekdotes op. Ook zintuigen worden geprikkeld.
lees meer
Werking ouderenraden
In Hasselt gaat het departement Ouderenbeleid van de Stad door het leven onder de naam Hogevijf. Elke Hasseltse inwoner die vragen heeft rond ouder worden, kan bij Hogevijf terecht.
lees meer
Mobiliteit & toegankelijkheid
In 2021 werd het project TriVelo gelanceerd in Gent. Een pilootproject waarbij een fietstaxidienst Gentse inwoners die minder mobiel zijn van punt A naar punt B brengt. Sinds mei 2022 is het project verlengd. Ondertussen heeft TriVelo drie riksja’s, een rolstoelfiets en een pak vrijwilligers die de gebruikers vervoeren.
lees meer
Welzijn & sociaal contact
In Dessel worden mensen aangemoedigd om meer met elkaar in gesprek te gaan. En dat via openbare zitbanken, waar sinds kort ‘bankhangers’ aan bevestigd zijn. “Want sociale verbondenheid maakt mensen veerkrachtiger”, klinkt het.
lees meer
Mobiliteit & toegankelijkheid
Als je als stad of gemeente toegankelijk wil zijn voor alle inwoners, moet je met veel zaken rekening houden. Aandacht voor de toegankelijkheid van voetpaden is er daar eentje van. Dat weten ook de senioren in Diksmuide. Zij maakten een inventaris van alle knelpunten die de goede doorgang op voetpaden hinderen, en overhandigden dat rapport aan het stadsbestuur.
lees meer
Leren & digitale inclusie
De digitalisering blijft toenemen. Dat is ook de seniorenadviesraad van Brakel niet ontgaan. Daarom lanceerde de raad het Digipuntenproject. Inwoners van de gemeente kunnen met hun digitale vragen sinds kort terecht bij leerlingen van het GO! Atheneum Brakel en bij leerlingen van het Viso Cor Mariae Brakel.
lees meer