Wonen
In 2017 werd het lokaal dienstencentrum in Hove gerenoveerd. Om zijn aanbod ruim bekend te maken, organiseerde het LDC een Seniorenbeurs. Vijf jaar later vindt de tweede beurs plaats - de coronapandemie maakte het namelijk niet gemakkelijk om de eerste beurs sneller een vervolg te geven. “Op onze tweede editie willen we ouderen laten kennismaken met mogelijkheden om hun woonsituatie aan te passen, opdat ze zo lang mogelijk in hun eigen woning kunnen blijven wonen”, vertelt Gerda Vos, coördinator van het dienstencentrum in Hove.
lees meer
Mobiliteit & toegankelijkheid
In Opwijk sloeg de seniorenraad de handen in elkaar met de dienst Welzijn, de dienst Toerisme en de dienst Infrastructuur van de gemeente. Hun doel? Een bestaand wandelpad ook toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers en mensen die niet zo goed meer ter been zijn.
lees meer
Leren & digitale inclusie
Hoe beleven ouderen de digitalisering? De seniorenraad van Lovendegem zoekt een antwoord op die vraag via het Digitaal Praatcafé. Want de digitale kloof blijft groeien, en niet alle ouderen zijn digitaal mee.
lees meer
Mobiliteit & toegankelijkheid
De gemeente Vosselaar profileert zich al enkele jaren als fietsvriendelijke gemeente. Maar het aantal fietsongevallen in Vlaanderen met een ernstige of dodelijke afloop blijft stijgen. Daarom besliste de seniorenraad in Vosselaar om een workshop te organiseren over veilig fietsen.
lees meer
Sport & bewegen
De Antwerpse gemeente Essen heeft er sinds kort een dynamische tuin bij. De dynamische tuin, ook wel de beweegtuin genoemd, is een initiatief van woonzorgcentrum Sint-Michaël in samenwerking met G-Sport Vlaanderen, Cera en de gemeente Essen. “De tuin laat mensen niet alleen meer bewegen, hij brengt ze ook bij elkaar. Zo gaan we ook vereenzaming tegen”, vertelt Evi Matthys, dagelijks verantwoordelijke bij wzc Sint-Michaël.
lees meer
Mobiliteit & toegankelijkheid
Het lokaal bestuur van De Panne heeft geïnvesteerd in een minibus voor acht personen. 60-plussers die in De Panne wonen en permanente of tijdelijke mobiliteitsproblemen hebben, kunnen een beroep doen op de minibus. Ook rolstoelgebruikers kunnen met de minibus meerijden.
lees meer
Welzijn & sociaal contact
Ouderen in Tremelo kunnen eenmaal per maand deelnemen aan een ontmoetingsdag in de gemeente. De ontmoetingsdagen zijn een initiatief van de seniorenraad en willen vereenzaming bij ouderen in de gemeente tegengaan.
lees meer
Welzijn & sociaal contact
Bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Sint-Laureins hebben sinds kort een belevingstuin. De binnentuin van het woonzorgcentrum is een plaats geworden waar ze groenten kunnen kweken, bloemen kunnen planten en besjes kunnen trekken.
lees meer
Welzijn & sociaal contact
Wandel & Babbel. Zo heet het project waarbij leerlingen van het Hartencollege in Ninove wandelingen maken met 65-plussers. Een project dat het sociaal welzijn van ouderen in de stad wil bevorderen.
lees meer
Zorg & gezondheid
Als mantelzorger zorg je voor iemand uit je nabije omgeving. Dat kan een partner zijn, een kind of een ouder, een broer of een zus of een dichte vriend. Mantelzorgers hebben het vaak zwaar. Ze onderhouden niet enkel hun eigen gezin, ze nemen er plots nog een extra gezin bij. Stad Herentals wil mantelzorgers daarom ondersteunen waar het kan.
lees meer