Zorg & gezondheid
Ieder jaar organiseert de Seniorenadviesraad (SAR) van Gistel een informatiebeurs rond een voor ouderen relevant onderwerp. Dit jaar stond de beurs in het teken van reuma en reumatische aandoeningen.
lees meer
Welzijn & sociaal contact
In Hoogstraten is een nieuwe editie van het project Lichtpunt van start gegaan. In het kader van dit project worden al sinds 2015 contactmomenten georganiseerd voor en met alleenstaande 75-plussers. De ouderenraad gaf de aanzet voor dit project en draagt nog steeds bij aan de concrete realisatie.
lees meer
Mobiliteit & toegankelijkheid
De Ekerse ouderenraad organiseerde, in samenwerking met het district Ekeren, een 55-plusdag met als thema 'Wegwijs in aangepast vervoer'.
lees meer
Welzijn & sociaal contact
Naar aanleiding van de ouderenweek (november 2018) organiseerde de ouderenadviesraad van Temse in elke deelgemeente een ontmoetingsmoment met als slogan 'De soep staat klaar'.
lees meer
Welzijn & sociaal contact
De ouderenadviesraad van Nazareth was al geruime tijd op zoek naar een ontmoetingsplek waar ouderen mekaar gewoon kunnen ontmoeten.

Enkele maanden geleden had het gemeentebestuur de opportuniteit het vroegere parochiaal centrum aan te kopen en er een cultureel centrum van te maken. Dit bood kansen om de wens van de ouderenadviesraad in vervulling te laten gaan. In het café dat er van oudsher was, kwam er ruimte vrij voor een vaste ontmoetingsplek op donderdag, de marktdag in Nazareth.
lees meer
Zorg & gezondheid
In kader van het project Hartveilig Lommel, waarin de stad haar inwoners stimuleert om deel te nemen aan de opleiding reanimeren en defibrilleren van het lokale Rode Kruis, besloot de Lommelse seniorenraad over te gaan tot de aankoop van een mobiel AED-toestel. Dit toestel kan door alle ouderenverenigingen gratis ontleend worden voor hun activiteiten.
lees meer
Wonen
De toenemende veroudering zorgt ook in Genk voor uitdagingen op het vlak van huisvesting en woonomgeving. De huidige woonmodellen bieden immers niet altijd het juiste antwoord op de specifieke noden van de senioren en de toekomstige senioren. Daarom werkte de seniorenraad in samenwerking met VormingPlus Limburg en UHasselt meer dan een jaar aan een onderbouwd advies voor het Genkse beleid over hoe de ouderen willen wonen in 2030. Door middel van workshops, lezingen, wijkwandelingen en ontmoetingen tussen ouderen en studenten architectuur van UHasselt werden de inzichten over de woonwensen van ouderen tegen 2030 verbreed en verdiept.
lees meer
Welzijn & sociaal contact
De lokale ouderenraad van Lennik organiseert een cursus smartphone en SMS. Ouderen kunnen deelnemen samen met hun kleinkinderen. In de cursus oefenen ze hoe ze met elkaar kunnen communiceren via de smartphone. Ze geven enkele tips en sterktes mee.
lees meer
Welzijn & sociaal contact
In 2009 sloegen een woonzorgcentrum uit Vorst, het atheneum van Oudergem en de projectvereniging Entr’Ages de handen in elkaar. De jongeren interviewden oudere Brusselaars over hun jeugd en hun opvattingen over de jeugd van vandaag. De resultaten van die interviews werden verwerkt in een theaterstuk, gebracht door enkele ouderen in kwestie en een klas van het atheneum.
lees meer
Welzijn & sociaal contact
Heel wat gemeenten organiseren bijles voor gevluchte kinderen, zodat ze kunnen aansluiten bij het reguliere onderwijs. Vaak engageren ook ouderen zich om de kinderen te helpen.
lees meer