Dossier: alternatieve vormen van wonen

Wonen
Wonen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om op een andere manier te wonen dan in een klassieke koop- of huurwoning, een assistentiewoning of een woonzorgcentrum. Er zitten namelijk verschillende alternatieve woonvormen in de lift. Denk maar aan cohousing, kangoeroewonen en mantelzorgwoningen. In dit dossier lees je meer over die verschillende vormen van wonen.

1. Angèle (92) koos voor cohousing: “Iedereen moet kunnen wonen waar hij of zij zich goed voelt”

Angele (92) woont samen met zeven vrienden en vriendinnen in cohousingproject Villa de Proost. “Ik woonde alleen in een groot huis. Mijn kinderen kwamen af en toe langs en ik had poetshulp, maar verder zag ik niemand. Dankzij cohousing ben ik niet meer eenzaam.” Je leest er hier alles over

2. "Het aanbod alternatieve woonvormen is te klein voor de groeiende vraag van een steeds diverser wordende ouderenpopulatie"

In dit opiniestuk vertelt An-Sofie Smetcoren, professor aan de Vrije Universiteit Brussel, waarom alternatieve woonvormen een goede aanvulling vormen op het bestaande woonpartrimonium, en welke drempels er nog zijn ondanks de groeiende interesse. 

3. Pierre, Jos en Kathleen dachten vroeger na over later en verhuisden

Pierre, Jos en Kathleen dachten alle drie tijdig na over de plek waar ze ouder willen worden. We gingen met hen in gesprek.

4. “Een kleinschalig samenwooninitiatief kan de woonkwaliteit van ouderen aanzienlijk verhogen”

In dit artikel deelt Luc Lampaert, mede-initiator en begeleider van collectieve woonzorgprojecten in Brussel, zijn visie over kleinschalige samenwooninitiatieven.

5. “Mocht ik geen kritiek van bewoners kunnen aanvaarden, zou er ook geen ruimte zijn voor verbetering”

Mensen gaan ervan uit dat je in een woonzorgcentrum geen eigen beslissingen meer mag nemen. Dat je moet eten wat de pot schaft. En dat je niet meer mag kiezen wanneer je wilt opstaan. Die beeldvorming moet beter, vindt directeur Geert Roggeman van woonzorgcentrum Het Heiveld in Gent. “Hier mogen bewoners echt meedenken over zorg, wonen én leven.” Je leest het volledige artikel hier.

6. Woonproject Passer verbetert woonkwaliteit van Afrikaanse ouderen

In maart 2023 opende het woonproject Passer in Anderlecht. De site telt 12 wooneenheden en enkele gemeenschappelijke ruimtes. De bewonersgroep werd zorgvuldig samengesteld: er wonen ouderen, alleenstaande moeders en gezinnen. Wij waren benieuwd en gingen enkele maanden na de verhuis van de bewoners in gesprek met initiatiefnemers Luc Lampaert van Kenniscentrum WWZ en Tymke Ton De Overmolen vzw.

7. “We vinden het belangrijk dat ouderen die naar Klein Veldekens verhuizen, zich thuis kunnen voelen”

Klein Veldekens wil die typische manier van denken doorbreken en creëerde een plaats waar iedereen, ongeacht de zorgbehoefte, op een comfortabele manier kan wonen en blijven wonen. Zo maakt de organisatie een verhuis, wanneer de zorgnoden stijgen, overbodig. “We houden ook rekening met het levensritme en de gewoonten van de bewoners”, vertelt bestuurder Carol Riské. Lees er hier meer over.

8. Rik en Fred pasten hun eigen woning aan

Sommige ouderen kiezen ervoor om hun eigen woning tijdig aan te passen. Bijvoorbeeld door een traplift te installeren, door het bad te vervangen door een inloopdouche of door de woning om te bouwen tot een cohousinginitiatief. Zo ook Rik en Fred. Dat lees je hier.