Zorg & gezondheid
Lievegem profileert zich als dementievriendelijke gemeente. Dat doet de gemeente door verschillende initiatieven op poten te zetten. Sinds kort heeft Lievegem een geheugenkoor voor mensen met dementie en hun begeleider.
lees meer
Zorg & gezondheid
In het kader van het project ‘dementievriendelijke gemeente’ heeft Lievegem in 2022 een gratis activiteitenreeks aangeboden voor thuiswonende ouderen. De activiteiten waren gericht naar alle Lievegemse ouderen. Zowel ouderen met als ouderen zonder dementie, en ook hun mantelzorgers waren welkom.
lees meer
Zorg & gezondheid
Oudere inwoners van Sint-Gillis-Waas kunnen gratis een AED-cursus volgen. De cursus wordt georganiseerd door de Wase Hulpdienst op vraag van de gemeente en in samenwerking met de ouderenadviesraad.
lees meer
Zorg & gezondheid
In Zottegem gaat er tweemaandelijks een Praatcafé Dementie door voor familieleden en vrienden van dementie. Tijdens elk Praatcafé staat er een ander thema centraal. Het laatst gekozen thema is vroegtijdige zorgplanning en palliatieve zorg.
lees meer
Zorg & gezondheid
Wie mantelzorger is en in Waregem woont, kan deelnemen aan de verwendag voor mantelzorgers. Een dag waarop het stadsbestuur zijn waardering uit voor hun dagelijkse inzet.
lees meer
Zorg & gezondheid
Als mantelzorger zorg je voor iemand uit je nabije omgeving. Dat kan een partner zijn, een kind of een ouder, een broer of een zus of een dichte vriend. Mantelzorgers hebben het vaak zwaar. Ze onderhouden niet enkel hun eigen gezin, ze nemen er plots nog een extra gezin bij. Stad Herentals wil mantelzorgers daarom ondersteunen waar het kan.
lees meer
Zorg & gezondheid
Sinds kort kan een simpele, gele doos levens redden. Verschillende gemeenten bezorgden de zelfstandig wonende 65-plussers uit de buurt namelijk gratis een gele brooddoos. Ouderen moeten een formulier met hun medische informatie in de doos stoppen, en de doos bewaren in de koelkast. De 65-plussers kleven ook een sticker aan de binnenkant van hun voordeur, zodat hulpverleners weten dat ze een gele brooddoos met cruciale persoons-, contact-, en medische gegevens bezitten.
lees meer
Zorg & gezondheid
Geïnspireerd door het Nederlandse 'ouderenvriendelijk ziekenhuis' wou AZ Nikolaas meer aandacht voor ouderen creëren. Het ziekenhuis sloeg de handen in elkaar met de lokale ouderenraad en zette een inspirerend participatietraject op.
lees meer
Zorg & gezondheid
Het gemeentebestuur van Boom sprak de lokale ouderenraad aan om het thema geestelijke gezondheid bij ouderen op te volgen. Een uitdaging die de raad graag aangaat.
lees meer
Zorg & gezondheid
Met het ouder worden nemen de gevoelens van kwetsbaarheid en onveiligheid toe. Om in te spelen op deze gevoelens creëerde de gemeente Arendonk de veiligheidskaart voor ouderen. Deze kaart biedt niet alleen ouderen, maar ook mantelzorgers en hulpverleners, enige houvast in crisissituaties.
lees meer
Zorg & gezondheid
Met het project 'Kunst in Zorg' zet de ouderenraad van Dilbeek zijn schouders onder een innovatief project dat de band tussen de verschillende woonzorgcentra in de gemeente wil versterken. Een reizende tentoonstelling zal elk woon-zorgcentrum bezoeken om uiteindelijk te belanden in een splinternieuw centrum dat momenteel nog in opbouw is.
lees meer
Zorg & gezondheid
Ieder jaar organiseert de Seniorenadviesraad (SAR) van Gistel een informatiebeurs rond een voor ouderen relevant onderwerp. Dit jaar stond de beurs in het teken van reuma en reumatische aandoeningen.
lees meer
Zorg & gezondheid
In het kader van het project Hartveilig Lommel, waarin de stad haar inwoners stimuleert om deel te nemen aan de opleiding reanimeren en defibrilleren van het lokale Rode Kruis, besloot de Lommelse seniorenraad over te gaan tot de aankoop van een mobiel AED-toestel. Dit toestel kan door alle ouderenverenigingen gratis ontleend worden voor hun activiteiten.
lees meer
Zorg & gezondheid
De ouderenadviesraad van Temse vraagt AED-toestellen aan.
lees meer