Waregem verwent mantelzorgers

31 mei 2022
Zorg & gezondheid
Verwendag mantelzorg

Wie mantelzorger is en in Waregem woont, kan deelnemen aan de verwendag voor mantelzorgers. Een dag waarop het stadsbestuur zijn waardering uit voor hun dagelijkse inzet.

Zorg je langdurig en intensief voor een hulpbehoevende of chronisch zieke partner? Of voor een ouder, kind of buur met een beperking? Dan ben je een mantelzorger. “Maar mantelzorgers hebben het vaak zwaar. Velen vinden het moeilijk om een evenwicht te vinden tussen draagkracht en draaglast”, weet Geert Van Assche, stafmedewerker Welzijnshuis. Ook niet iedereen slaagt erin om de mantelzorg te combineren met zijn gezin, werk en vrije tijd. “Veel mantelzorgers hebben te weinig aandacht voor zichzelf.”

Lotgenotencontact

Daarom organiseert het stadsbestuur al sinds 2009 een verwendag voor mantelzorgers. “Op die dag trekken we hen weg uit hun dagelijkse sleur. En de uitwisseling met lotgenoten versterkt hen”, legt Van Assche uit.

Met de verwendag bereikt de stad zo’n 80 à 100 mantelzorgers. “Veel mantelzorgers weten niet dat ze mantelzorger zijn. Ze vinden het normaal dat ze zorg dragen voor iemand uit hun directe omgeving. En anderen willen wel naar de verwendag komen, maar vinden bijvoorbeeld niemand die op dat moment voor hun zorgbehoevende partner kan zorgen”, weet Van Assche. “Die groep mantelzorgers komt dus niet naar de verwendag.”

Gezellig samenzijn

Niet alleen mantelzorgers worden uitgenodigd op de verwendag. “Ook de schepen van sociale zaken en de stafmedewerker van het welzijnshuis komen langs.”

De  verwendag is er niet om mantelzorgers van informatie te voorzien. “Die dag staat in het teken van ontspanning, ontmoeting en gezellig samenzijn. Mantelzorgers met vragen verwijzen we wel door naar de juiste dienst”, vertelt Van Assche. “Waregem organiseert ook infomomenten voor mantelzorgers. En de stad heeft een familiegroep dementie. Mantelzorgers hebben ook recht op bepaalde toelages.”

Benieuwd wanneer de volgende verwendag is? Neem dan een kijkje op de website van de stad.