Gemeenten redden levens met gele doos

12 mei 2021
Zorg & gezondheid
gele doos

(foto: Stad Gent)

Sinds kort kan een simpele, gele doos levens redden. Verschillende gemeenten bezorgden de zelfstandig wonende 65-plussers uit de buurt namelijk gratis een gele brooddoos. Ouderen moeten een formulier met hun medische informatie in de doos stoppen, en de doos bewaren in de koelkast. De 65-plussers kleven ook een sticker aan de binnenkant van hun voordeur, zodat hulpverleners weten dat ze een gele brooddoos met cruciale persoons-, contact-, en medische gegevens bezitten.

Tijdsbesparing

De gele doos zorgt ervoor dat als een oudere in nood verkeert, diensten als brandweer, hulpverleners en politie snel de nodige informatie vinden. Hulpverleners weten dankzij de doos wat een patiënt nodig heeft én ze besparen op die manier ook erg veel tijd. Omdat iedereen een koelkast in huis heeft, is dat de ideale plaats om de doos in te bewaren.

Verschillende gemeenten zetten mee hun schouders onder het initiatief, dat is overgewaaid uit Canada. Gemeenten kopen dozen aan en delen ze gratis uit aan de ouderen in de gemeente. In sommige gemeenten ontvangen niet alleen ouderen, maar ook mensen met een beperking of een chronische ziekte een gele doos.

Proefproject

Op 10 maart 2020 startte Stad Gent de gele doos als proefproject in de wijk Ledeberg. Sinds 15 maart 2021 zijn de dozen ook in de wijken Gentbrugge, Oud-Gentbrugge en Moscou-Vogelhoek verdeeld. Het is de bedoeling dat tegen 2022 zouden alle Gentse wijken een gele doos kunnen uitdelen. Meer informatie over de gele doos in Gent vind je hier.

Ook verschillende Kempense gemeenten hebben al gratis gele dozen uitgedeeld aan de ouderen in de gemeente. Meer informatie over de gele doos en de deelnemende gemeenten vind je hier.

Herenthout steunt het initiatief

Dorien Van Looy, departementshoofd Welzijn & Zorg in Herenthout: “Het Lokaal Bestuur Herenthout wil mee zijn schouders zetten onder een zo sterk mogelijke eerste medische hulpverlening. Daarom geloofden wij ook in dit initiatief. En terecht, want de gele doos is een enorm succes in Herenthout. Op minder dan een week tijd was de volledige voorraad dozen de deur uit en er is nog steeds een lange rij wachtenden. Het is ook mooi om te zien hoe de apothekers en het lokaal bestuur de handen in elkaar slaan om de 65-plussers van een gele doos te voorzien, de juiste medische gegevens in de dozen te vermelden en alles correct te registreren. We kijken dan ook reikhalzend uit naar de nieuwe lading gele dozen die in aantocht is.”

gele doos

gele doos

(foto's: Stad Gent)