Brochure 'ouderen weten raad': uitdagingen door de ogen van ouderenraden

Werking ouderenraden
ouderen weten raad

De vergrijzing en verzilvering nemen toe. Het spreekt dus voor zich dat inspraak in het ouderenbeleid een plaats moet krijgen in de samenleving. Want wie beter dan de doelgroep zelf, kan het lokaal ouderenbeleid mee vormgeven? 

De Vlaamse Ouderenraad pleit ervoor dat lokale ouderenraden een structurele schakel zijn in het lokaal participatiebeleid. Om lokale besturen en lokale ouderenraden daarbij op weg te helpen, maakten we een gloednieuwe brochure boordevol inspiratie en handvatten. En dat is nog niet alles. We stelden ook een engagementsverklaring op, waarmee je naar lokale politieke partijen kan stappen om het gesprek over ouderenbeleidsparticipatie op gang te brengen.

Duik in de brochure

Download de PDF-versie hier, of blader hieronder door de digitale brochure.

 

 

Lees meer boeiende interviews

Omdat niet alle goede praktijken een uitgebreide plek konden krijgen in de brochure, kan je de volledige én extra interviews met lokale ouderenraden lezen via de links hieronder.

diversiteit

Hoe betrek je ouderen in al hun diversiteit?

adviseren

Hoe adviseer je het lokaal bestuur?

samenwerken

Hoe zorgt samenwerken voor impact?

beleid

Hoe maak je het beleid mee waar?

participatiebeleid

De lokale ouderenraad als must in een nieuw participatiebeleid!

Aan de slag met de engagementsverklaring

Wil je in jouw gemeente of stad ouderenbeleidsparticipatie meer op de kaart zetten? Maak je je als ouderenraad zorgen over de toekomst? Wil je lokale politieke partijen in je gemeente of stad meer bewust maken van de beleidsparticipatie van ouderen? Als je onderstaande stappen volgt, kan onze engagementsverklaring jou daarbij helpen.

  1. Download de engagementsverklaring. Druk hem af, of sla hem digitaal op.

  2. Klop met de engagementsverklaring aan bij lokale, politieke partijen.

  3. Vraag hen om de engagementsverklaring te ondertekenen. Zo tonen partijen dat ze belang hechten aan inspraak van ouderen.

  4. Wijs partijen geregeld op hun engagement, bijvoorbeeld door hen te motiveren acties te ondernemen die de stem van ouderen structureel laten weerklinken.

  5. Hou de ondertekende engagementsverklaring goed bij. Zo kan je lokale partijen tijdens hun legislatuur wijzen op hun verantwoordelijkheid.


Heb je vragen over de engagementsverklaring? Stel ze via lokaal@vlaamse-ouderenraad.be

(Extra) papieren brochures bestellen

In de loop van februari vallen bij elk stads- en gemeentebestuur enkele exemplaren van de brochure in de bus, voor het lokaal bestuur en voor de lokale ouderenraad. En ook op onze trefdagen delen we brochures uit. 

Wens je toch extra exemplaren? Dan kan je die hier aanvragen.