Dossier: een dementievriendelijke gemeente

Zorg & Gezondheid
Dementievriendelijke gemeente

In Vlaanderen en Brussel leven meer dan 141.000 personen met dementie. En dat aantal zal omwille van de toenemende vergrijzing meer dan verdubbeld zijn tegen 2070. Hoog tijd dus om werk te maken van een dementievriendelijke gemeente!

Wist je dat 70% van de personen met dementie thuis woont, en 30% in het woonzorgcentrum? Met behulp van een dementievriendelijk beleid kan een stad of gemeente barrières en drempels wegwerken. Zowel voor mensen met dementie zelf als hun naasten. Zowel voor thuiswonende ouderen als voor bewoners van woonzorgcentra.

Wij helpen je op weg met behulp van twee artikels rond dementievriendelijke gemeenten:

  • Dankzij samenwerkingen met partners kan je gemeente voortdurend blijven inzetten op dementievriendelijkheid. Hoe je dat doet? Dat lees je in het artikel 'maak je gemeente dementievriendelijk'

Jouw gemeente in kaart

Ben je trouwens benieuwd hoe de verwachte toename van personen met dementie in jouw gemeente is? Surf dan naar de website van het expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Zij hebben onder andere een kaart met gegevens per gemeente.

Interesse in een vorming?

Wil jij als RPO, ISO of regionale afdeling van een ouderenvereniging een vorming aanvragen rond dementievriendelijke gemeenten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Meer informatie over deze nieuwe vorming vind je hier