© De Zorgmantel
Een buurt waar jong en oud voor elkaar zorgt. Waar mensen comfortabel in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. En een plek waar levenskwaliteit centraal staat. Diensten en voorzieningen zijn er voor iedereen toegankelijk. Dat zijn volgens de Vlaamse overheid de kernbegrippen van een Zorgzame Buurt.
Midden 2022 lanceerde de Vlaamse overheid een oproep om Zorgzame Buurtenprojecten op te zetten. Daar kwamen heel wat initiatieven uit die de overheid nu ondersteunt. De Vlaamse Ouderenraad is een dik jaar na de lancering benieuwd naar de balans. We vroegen vier projecten hoe het ondertussen gaat met hun Zorgzame Buurt. Wat heeft de buurt al verwezenlijkt? Botste het project op drempels? En wat zijn de toekomstplannen? Een balans.
Zorgzame Buurten: vier keer de balans
'De Zorgmantel' in Drongen-Baarle
Dit project van woonzorgcentrum Leiehome in het Gentse Drongen-Baarle wil vereenzaming bij thuiswonende ouderen in kwetsbare situaties aanpakken. Dat doen ze door ontmoetingen te creëren, onder meer op het petanqueterrein.
'Naar een leeftijdsvriendelijk Bevel’
Een gemeente en een lokaal dienstencentrum die de handen in elkaar slaan. Dat gebeurt in de Nijlense deelgemeente Bevel. De initiatiefnemers willen op die manier thuiswonende ouderen met de juiste zorgorganisaties in contact te brengen.
Lees er meer over in dit interview.
'Van eiland naar wij-land' in Boechout
Ook in Boechout wil woonzorgcentrum Sint-Mathildis meer contact maken met de buurt. Het woonzorgcentrum sloeg de handen in elkaar met het lokaal bestuur en riep het Zorgzame Buurtenproject ‘van eiland naar wij-land’ in het leven.
'Buurtzorg 2.0' in Knokke-Heist
In Knokke-Heist bestaat een groot zorg- en ondersteuningsaanbod. Maar heel wat mensen vinden de weg ernaartoe niet. De gemeente wil met het initiatief 'Buurtzorg 2.0' zorgen dat alle inwoners de weg naar hulp vinden.
Kom te weten hoe dat in z'n werk gaat.