Zorgzame Buurt: ‘Naar een leeftijdsvriendelijk Bevel’ verbetert kwaliteit van wonen en leven

Welzijn & Sociaal contact
Bevel

© Leeftijdsvriendelijk Bevel

Vorig jaar ging de Vlaamse Ouderenraad in gesprek met Jone Van Tulden en Lieke Smits, projectleiders van ‘Naar een leeftijdsvriendelijk Bevel’. Het Zorgzame Buurtenproject in de Nijlense deelgemeente is een verlengde van 'Buurtzorg De Geburen', een samenwerking tussen de gemeente en het lokaal dienstencentrum om thuiswonende ouderen met de juiste zorgorganisaties in contact te brengen. Vandaag zijn we een jaar later. We gaan opnieuw met de projectleiders in gesprek, om te horen wat het project ondertussen in gang heeft gezet.

Vorig jaar vertelden jullie dat de gemeente Bevel drie thema’s naar voren zou schuiven: zorg & gezondheid, respect & sociale inclusie en mobiliteit. Hebben jullie alle drie die thema’s ondertussen onder handen genomen? 

Van Tulden: “Klopt. Uit de checklist ‘Leeftijdsvriendelijke gemeente’ bleek dat Bevel op alle drie die thema’s slecht scoorde. We startten met hett thema mobiliteit. In samenwerking met de Universiteit Hasselt ontwikkelden we drie liftpunten. Wanneer iemand bijvoorbeeld van Bevel naar buurgemeente Nijlen moet, kan die naar een liftpunt gaan. De bedoeling is dat een voorbijganger die ook naar Nijlen rijdt, die persoon dan een lift geeft.” 

Smits: “Mensen uit Bevel en de randgemeentes kennen het liftpunt. We communiceerden breed over het initiatief, en ook de lokale jeugdbeweging maakte het initiatief mee bekend.” 

Van Tulden: “En de liftpunten zijn niet het enige dat we oprichtten. Via Buurtzorg de Geburen lenen we onze rolstoel- en duofiets gratis uit aan inwoners van Bevel. Verder levert de zorgboerderij producten aan huis met de bakfiets.” 

En welke thema kwam nadien aan bod?

Smits: “Nadat we het thema mobiliteit afsloten, zijn we gestart met het thema respect & sociale inclusie. Dat gebeurde vooral tijdens de wintermaanden, omdat we de inwoners een warme winter wilden geven. Eén van onze partners organiseerde winterwandelingen. Tijdens die wandelingen voorzagen wij een soeppunt op de route. Buren dronken op de stoep een tasje soep en gingen met elkaar in gesprek.” 

Van Tulden: “En we riepen ook een doorgeefdoos in het leven. Het idee? We deelden enkele doorgeefdozen uit aan inwoners. In elke doos zat er iets lekkers. Een koekje, een taartje, een stukje cake, … En bij dat lekkers staken we ook een mooi tekstje. We lieten de doos een eerste keer vullen door een organisatie in Bevel die werkt met mensen met een mentale beperking. De mensen die de doos ontvingen, mochten het lekkers opeten. En nadien moesten ze de doos zelf vullen met een nieuwe lekkernij en hem doorgeven aan een buurtbewoner. Dat initiatief was een groot succes. We ontvingen tal van foto’s van mensen mét de doos.” 

Smits: “En we ondernamen nog heel wat acties. Op complimentendag werkten we bijvoorbeeld samen met de kleuter- en basisschool. En rond Kerstmis deelden we kerstkaarten uit waarop mensen een warme wens konden schrijven voor hun buur. En zo kan ik nog wel even doorgaan.” 

Een hele boterham. Is dan nu het laatste thema aan de beurt?  

Van Tulden: “Ja. Nu staat het thema zorg & gezondheid op de agenda. Daarvoor startten we onze maandelijkse verpleegkwartiertjes op. Eén keer per maand op maandag is er een vrijwillige verpleegkundige aanwezig in het buurtrestaurant in Bevel. Mensen die vragen hebben of een gezondheidscheck willen laten doen, kunnen het buurtrestaurant vrijblijvend binnenwandelen. De vrijwilligster neemt de bloeddruk en saturatie van de mensen en controleert voeten van mensen met diabetes. Duikt er een probleem op? Dan noteert de vrijwilligster dat op een doorverwijskaartje voor bijvoorbeeld de huisarts.” 

"Mensen die vragen hebben of een gezondheidscheck willen laten doen, kunnen het buurtrestaurant vrijblijvend binnenwandelen."

Jone Van Tulden, Leeftijdsvriendelijk Bevel

Smits: “En van november tot februari organiseren we infosessies over zorg & gezondheid. Er komt een notaris langs die zal babbelen over de zorgvolmacht. En een hoorspecialist zal praten over hoorapparaten en het beschermen van je gehoor. Verder staat er ook een infosessie over medicatie en verslaving op het programma. De thema’s van de infosessies zijn gekozen op basis van de vragen die we geregeld krijgen in het buurtrestaurant.” 

Botsten jullie op drempels tijdens het traject? 

Smits: “Ja hoor. Zo wilden we een publieke infonamiddag organiseren in Bevel. Het doel? De inwoners meer informatie geven over het Zorgzame Buurtenproject. Maar die infomiddag had bitter weinig succes. Nochtans hadden we breed over die infodag gecommuniceerd. Hoe dat komt? Ik denk dat het voor de inwoners een drempel is om zomaar een onbekende plek in Bevel binnen te wandelen. Of dat het soms moeilijk is om zich te verplaatsen. Een stoepgesprek met de buren is dan laagdrempeliger, want dan moeten de inwoners nergens naartoe.” 

"Ik denk dat het voor de inwoners een drempel is om zomaar een onbekende plek in Bevel binnen te wandelen."

Lieke Smits, Leeftijdsvriendelijk Bevel

Van Tulden: “En we plaatsten, in samenwerking met de mutualiteit, een beweegbank in Bevel. Daar organiseren we sportsessies. Maar helaas kwam er op de eerste sportreeks amper volk af. Binnenkort proberen we het nog eens opnieuw. Tweede keer, goede keer (lacht)?”

Benieuwd naar de liftplekken in Bevel?? Die vind je hier.

Benieuwd naar meer Zorgzame Buurtenprojecten? Neem hier een kijkje.