Dossier Hoppin: Hendrik maakt ons wegwijs in lokaal Hoppinpunt Lede Ziekenhuis

Mobiliteit & toegankelijkheid
Hoppin Lede

Wie vaak met het openbaar vervoer reist, kwam vermoedelijk al eens een Hoppinpunt tegen. Een Hoppinpunt is een plaats waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en op elkaar zijn afgestemd. Je kan er bijvoorbeeld vlot overstappen van de trein op de bus. Of nadat je de bus uitstapt, kan je je reis bijvoorbeeld verderzetten met een deelfiets of -wagen. Belangrijk is dat alle Hoppinpunten toegankelijk zijn, zodat reizigers vlot hun weg vinden. Zowel reizigers met als zonder beperking.  

Wij namen in het Oost-Vlaamse Lede de proef op de som, samen met Hendrik (64) voorzitter van de seniorenraad van Lede, bij Hoppinpunt Lede Ziekenhuis.

Hendrik: “Ik heb jullie meegenomen naar een lokaal Hoppinpunt. Namelijk het Hoppinpunt aan Lede Ziekenhuis. Er passeren hier twee lijnbussen, die worden vooral gebruikt door mensen die naar het ziekenhuis moeten. Andere vervoersmogelijkheden zijn hier niet.” 

“Of ik zelf veel gebruikmaak van het openbaar vervoer? Ja. Ik heb een eigen wagen, maar ik gebruik ook vaak de fiets of de bus. Zeker sinds de frequentie van de buslijn is verhoogd. Wanneer we vergaderen met de seniorenraad of wanneer ik naar de markt ga, neem ik meestal de bus.  Inwoners van de gemeente kunnen trouwens gratis lijnkaarten ontvangen. Die zijn geldig voor het hele grondgebied van Lede. Mocht mijn wagen stukgaan, sta ik ervoor open om een deelwagen te gebruiken. Al moet ik wel nog uitzoeken hoe dat systeem werkt.” 

Positieve punten Werkpunten
Bus Bus
Er passeren hier twee buslijnen. Eén van die lijnen heeft een voldoende frequent aanbod. De andere buslijn focust vooral op schoolvervoer. Ook de Flexbus passeert langs dit Hoppinpunt.  Op dit moment is het bushokje niet netjes. Er ligt een hondendrol.  
Het bushokje is overdekt, met enkele zitplaatsen. In het bushokje is er een overzicht met de uurregeling. Er is ook een vuilnisbak aanwezig naast het bushokje.  Het bushokje is niet erg groot, en er zijn maar een paar zitplaatsen. Mocht het hevig regenen, staan de wachtenden niet meer droog.  
  Je kan hier geen busticket aankopen. 
Algemeen Algemeen
Een zebrapad zorgt ervoor dat je vlot kan oversteken.  Er is weinig parkeerplaats in de buurt. 
De Hoppinzuil zorgt voor herkenbaarheid.  De fietsenstalling is niet overdekt. Bovendien is er weinig plaats voor fietsen die afwijken van de standaardmaten, zoals een bakfiets. 
Er is een postbus aanwezig, zoals aangewezen bij een lokaal Hoppinpunt.  Op de Hoppinzuil vind je een plattegrond van de omgeving. Maar het ziekenhuis staat er niet duidelijk op aangegeven. Bovendien is de wandelafstand tussen de bushalte en het ziekenhuis nog redelijk groot.  

“Op zich voldoet dit Hoppinpunt min of meer aan de voorwaarden van een lokaal Hoppinpunt. Erg netjes vind ik het hier wel niet. Dat er op dit moment een hondendrol in het bushokje ligt, daar kan de gemeente weinig aan doen. Ik snap dat ze hier niet 24/7 kunnen komen kuisen. Maar het Hoppinpunt ligt er vaak lange tijd vuil bij. Tijdens de carnavalsperiode was het hier erg smerig, en toen ik hier een tijd later passeerde, lag de vuiligheid er nog. Er zou tweewekelijks gekuist worden door een externe firma, maar dat voldoet duidelijk niet. Het is bovendien jammer dat er geen horecazaken in de buurt zijn. Daardoor kan je hier ook nergens naar het toilet.” 

“Hoewel de bus redelijk frequent rijdt - elk uur op rustige momenten, elk half uur op drukke momenten - betreur ik dat de bus op latere uren niet meer rijdt. Wil je naar een optreden in de buurt? Dan moet je met de wagen gaan, of je raakt niet meer thuis. En ook op zondag zijn er zo goed als geen bussen.” 

“De gemeente plant een Hoppinpunt in het centrum. Dat zal een regionaal Hoppinpunt zijn, waar er niet alleen meerdere buslijnen zijn, maar ook deelmobiliteit. Bovendien is er daar ook een parking, met enkele gehandicaptenplaatsen en een laadpunt voor elektrische wagens. En er zijn horecazaken in de buurt, voor mocht je lang moeten wachten. Dat Hoppinpunt zal worden gerealiseerd tegen het einde van het jaar.” 

Hendrik geeft dit lokaal Hoppinpunt een 6/10.  

 

Meer lezen over Hoppin? Surf dan naar ons dossier.