Dossier: Hoe toegankelijk zijn de Hoppinpunten echt?

Mobiliteit & toegankelijkheid
Hoppinpunt

Wie vaak met het openbaar vervoer reist, kwam vermoedelijk al eens een Hoppinpunt tegen. Een Hoppinpunt is een plaats waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en op elkaar zijn afgestemd. Je kan er bijvoorbeeld vlot overstappen van de trein op de bus. Of nadat je de bus uitstapt, kan je je reis bijvoorbeeld verderzetten met een deelfiets of -wagen. Belangrijk is dat alle Hoppinpunten toegankelijk zijn, zodat reizigers vlot hun weg vinden. Zowel reizigers met als zonder beperking.  

Wat is een Hoppinpunt? 

Hoppin is gegroeid uit het decreet basisbereikbaarheid in juni 2019. De Vlaamse Regering wil inzetten op efficiënter, duurzamer en toegankelijker openbaar vervoer. De overheid hoopt autokilometers te beperken, wegen te ontlasten en aandacht te hebben voor het milieu, door ervoor te zorgen dat trein, tram en bus vlotter kunnen gecombineerd worden met de eigen fiets, eigen auto en deelmobiliteit. Bestemmingen zouden voor iedereen beter bereikbaar worden via die combimobiliteit. We kunnen met andere woorden vlot van het ene vervoersmiddel op het andere ‘hoppen’.  

Op dit moment zijn er nog heel wat Hoppinpunten in opbouw of nog niet gerealiseerd. Is een Hoppinpunt goedgekeurd? Dan ontvangt het punt een kwaliteitslabel, dat duidt dat het Hoppinpunt aan alle criteria rond toegankelijkheid voldoet. 

Er bestaan interregionale Hoppinpunten, regionale Hoppinpunten, lokale Hoppinpunten en buurt-Hoppinpunten. Een interregionaal punt verbindt verschillende regio’s met elkaar via trein, tram en bus. Dit punt is verbonden met een groot station. Een regionaal Hoppinpunt wordt gekenmerkt door trein- en busverbindingen binnen de vervoerregio. Sommige regionale punten hebben enkel een groot tram- en/of busstation, en geen treinverbinding. 

Een lokaal Hoppinpunt wordt gekenmerkt door frequente lokale openbaar vervoerverbindingen binnen de vervoerregio. In de praktijk kan zo’n Hoppinpunt zich bevinden aan bijna elke bus- en tramhalte waar regulier en frequent openbaar vervoer aangeboden wordt. Een lokaal Hoppinpunt heeft voornamelijk een op- en afstapfunctie. Soms is er een mogelijkheid om over te stappen op deelfietsen. Een buurt-Hoppinpunt bevindt zich vaak in een woonwijk of aan een buurtpleintje, en voorziet een functionele buslijn (ook wel spitsuurlijn genoemd) tussen kleinere steden en gemeenten of een Flexbus. Dit Hoppinpunt heeft voornamelijk een opstapfunctie. 

Hoppinpunten onder de loep

Wij namen in verschillende Vlaamse regio's de proef op de som. We trokken naar:

Benieuwd welke Hoppinpunten er in jouw buurt zijn? Of wil je je route plannen met Hoppin? Surf dan naar www.hoppin.be