Lokale ouderenraden springen bij in vaccinatiestrategie

Zorg & Gezondheid
vaccinatie ouderen

Van sensibiliseren tot actief meehelpen in vaccinatiecentra: verschillende ouderen stropen tijdens de COVID-19-pandemie hun mouwen op en zetten zich vrijwillig in voor hun medeburgers. De ouderenraden in Heist-op-den-Berg, Dilbeek, Wingene en Eeklo vertellen trots over hun vaccinatie-initiatieven.

Solidair met jongeren

“Onze ouderenraad kent veertig leden, en we staan in contact met zeker vijftig seniorenverenigingen. Dat is een gigantisch netwerk dat we kunnen gebruiken om vaccinatiecentra te ondersteunen”, vertelt voorzitter Roger Oeyen uit Heist-op-den-Berg. “Zelf ben ik lid van de werkgroep ‘personeel’ in ons vaccinatiecentrum. We hebben ondertussen al 450 vrijwilligers opgetrommeld, maar we zoeken er nog meer!" 

"Wat ik belangrijk vind? Dat iedereen goed geïnformeerd wordt. Mobiliteit van en naar het centrum is bijvoorbeeld heel belangrijk voor ouderen. Welke bussen kan je nemen? Zijn er taxi’s die je kan gebruiken om naar het vaccinatiecentra te gaan? Zijn er leden van ouderenverenigingen die minder mobiele ouderen kunnen brengen? Waarom zouden we bijvoorbeeld geen ‘mobiliteitsexpert’ aanstellen? Die persoon kan onwetende ouderen informeren over hun opties.”

“Door onze leeftijd hebben we het geluk dat we als een van de eersten gevaccineerd zullen worden. Maar wij willen dat de jongeren ook snel hun vaccin krijgen."

Jef Mariën, lid ouderenraad Heist-op-den-Berg

“Ook solidariteit met de jongeren is een cruciaal punt”, vult lid van de ouderenraad Jef Mariën aan. “Door onze leeftijd hebben we het geluk dat we als een van de eersten gevaccineerd zullen worden. Maar wij willen dat de jongeren ook snel hun vaccin krijgen. Daarom draag ik graag mijn steentje bij, zodat de vaccinaties sneller kunnen verlopen!”

Informeren, sensibiliseren en vrijwilligen

De bestuursleden van de Ouderenraad  in Dilbeek zijn unaniem: zij laten zich vaccineren! Via een nieuwsbrief willen ze iedereen dan ook aanmoedigen om hetzelfde te doen. Want “door je te laten vaccineren, bouw je mee aan groepsimmuniteit om het virus uit de samenleving te krijgen.”  

“We willen mensen niet alleen aanmoedigen om het prikje te halen”, vertelt Bert Maes, voorzitter van de ouderenraad. “We willen hen ook informeren. Senioren vinden in onze nieuwsbrief dus een gedetailleerd overzicht van hoe het vaccinatiecentrum werkt, het openbaar vervoer van en naar het centrum, parkeergelegenheden, enzovoort. En naast sensibiliseren en informeren, willen we mensen ook vragen om te helpen. Daarom hebben we ook een oproepje geplaatst om te vrijwilligen in het vaccinatiecentrum. Verschillende ouderen hebben zich al kandidaat gesteld.”

“We willen mensen niet alleen aanmoedigen om het prikje te halen. We willen hen ook informeren."

Bert Maes, voorzitter ouderenraad Dilbeek

In Dilbeek is de oudst ingeschreven vrijwilliger in het vaccinatiecentrum 77 jaar. 25% van de ingeschreven vrijwilligers is bovendien ouder dan 65 jaar.

Poseren voor motivatiecampagne

‘Wingene prikt’. Dat is de naam die de motivatiecampagne in de gemeente Wingene draagt. De campagne moet inwoners van de gemeente aanmoedigen om zich te laten vaccineren. Voorzitter van de ouderenraad Erik Vandycke pronkt trots op een van de flyers en affiches. “De campagne is een initiatief van de gemeente”, vertelt Erik. “Toen de Schepen van Welzijn mij vroeg of ik me wilde inzetten voor de motivatiecampagne, heb ik geen seconde getwijfeld. Ik merk dat er veel mensen twijfelen om zich al dan niet te laten inenten, maar ik vind het belangrijk dat iedereen zich laat vaccineren. Alleen zo zullen we het coronavirus overwinnen.”

"De ouderenraad is al een tijdje inactief door de pandemie, dus ik ben blij dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen.”

Erik Vandycke, voorzitter ouderenraad Wingene

“Op een affiche staan is wel onwennig”, lacht Erik. “Het voelt alsof ik mij opgeef voor politieke verkiezingen. Maar ik ga de flyers en affiches met veel plezier uitdelen. De ouderenraad is al een tijdje inactief door de pandemie, dus ik ben blij dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen.”

In dialoog met de burgemeester

Christiaan De Wulf, lid van de ouderenraad in Eeklo, zet zich in voor de senioren uit het Meetjesland. Omdat inwoners van Eeklo minstens 25 kilometer moeten rijden naar het vaccinatiecentrum, vraagt Christiaan aandacht voor ouderen en minder mobiele inwoners. In een brief naar de burgemeester uitte ik mijn vrees dat heel wat senioren zullen afhaken om gevaccineerd te worden, als de verplaatsing naar het centrum een probleem blijft”, vertelt Christiaan. “Ondertussen liet de burgemeester weten dat hij onze bezorgdheden ter hand neemt. We wachten nu op de concrete uitwerking van de plannen van de gemeente in verband met vervoer van en naar het vaccinatiecentrum. 

Daarnaast schrijft het bestuur van de ouderenraad ook adviezen aan het lokale bestuur. "Zo willen we ervoor zorgen dat de Eeklose senioren probleemloos hun vaccin kunnen krijgen", klinkt het. En om de communicatie over de vaccins helder te krijgen, zet de ouderenraad in op het informeren en sensibiliseren van moeilijk te bereiken groepen. 

"Het bestuur van de ouderenraad schrijft ook adviezen aan het lokale bestuur. Zo willen we ervoor zorgen dat de Eeklose senioren probleemloos hun vaccin kunnen krijgen."

Christiaan De Wulf, lid van de ouderenraad Eeklo

Bovendien gaat het RPO Meetjesland, waar Christiaan ook lid is, in overleg met de Zorgraad ELZ Oost en West Meetjesland. Daar bespreken ze de bezorgdheid over het vervoer van en naar vaccinatiecentra.