Molse vrijwilligers maken je wegwijs in woningaanpassingen

Wonen
woningaanpassingen

Ouderen of personen met een beperking in de gemeente Mol die woningaanpassingen nodig hebben, kunnen voor advies terecht in de Woonwinkel+. Deskundige vrijwilligers maken hen wegwijs in de wirwar van regels, premies en diensten waarmee ze te maken krijgen.

De werkgroep ‘wonen’ van de lokale ouderenraad in Mol werd geconfronteerd met heel wat vragen en signalen rond woonproblematieken. Om thuis te kunnen blijven wonen, zijn aanpassingen soms nodig. Een traplift, bredere deuropeningen, een inloopdouche, … maken het leven soms heel wat eenvoudiger. Voor sommige woningaanpassingen ontvangen ouderen of personen met een beperking een premie, moeten ze een stedenbouwkundige vergunning aanvragen of een architect raadplegen. Om hier wegwijs in te raken, te weten wat de verplichtingen zijn en zicht te krijgen op de verschillende premies, richtten de lokale ouderenraad, het OCMW en het gemeentebestuur Woonwinkel+ op.

Woonwinkel+ is er voor alle ouderen en personen met een beperking uit de gemeente Mol. Deskundige vrijwilligers luisteren eenmaal per maand naar de vragen en bekijken samen met hen wat de meest geschikte oplossing is. Met de informatie die de mensen krijgen, gaan ze nadien zelf aan de slag.

Ook voor groepsaankopen wordt er begeleiding voorzien. Dat was bijvoorbeeld zo voor een groepsaankoop van woonmeters. Er werd informatie gegeven over het verbruik, deur-aan-deurverkoop van energie en energieverslindende toestellen.  

Samenwerking met andere diensten

Woonwinkel+ werkt nauw samen met de gemeentelijke dienst voor ruimtelijke ordening en stedenbouwkundige vergunningen. Ook de Molse Bouwmaatschappij en het Kempens Woonplatform ondersteunen dit initiatief. De samenwerking zorgt voor een gerichte doorverwijzing en bundelt alle informatie op één plaats.

Meer informatie

Meer weten over Woonwinkel+? Contacteer de dienst seniorenplus via 014 33 16 89 of dienstseniorenplus@gemeentemol.be of surf naar www.ocmwmol.be.