“Ik weet dat onze raad goed bezig is, maar toch willen we blijven verbeteren”

Werking ouderenraden
Uitwisseling

Enkele maanden geleden kreeg de ouderenraad van Poperinge een telefoontje van de ouderenraad van Leuven. ‘Of ze ervoor openstonden om kennis en ervaring met elkaar te delen?’. In mei 2023 ging het uitwisselingsmoment door, en de Vlaamse Ouderenraad mocht het inspirerende moment in Poperinge bijwonen. We gingen bovendien in gesprek met enkele leden van de adviesraden, schepenen en seniorenconsulenten, over de meerwaarde van de uitwisseling. 

Op wiens initiatief vindt dit uitwisselingsmoment plaats? 

Cécile, voorzitter seniorenraad Leuven: “Voor de coronapandemie wisselden we geregeld uit met andere ouderenraden. Zo hadden we al contacten met Deurne, Dendermonde, Genk, Bilzen, Sint-Niklaas, Gent, Lier en Mol. Maar door de pandemie vonden er geen uitwisselingsmomenten meer plaats, en ook nadien werden er geen momenten meer opgestart. Tot iemand van ons dagelijks bestuur aanhaalde dat het inspirerend kon zijn om nog eens met een andere raad in gesprek te gaan.” 

“Waarom Poperinge? Onze ondervoorzitter had contact met iemand van de Poperingse raad, en wist dus dat we van die raad veel konden bijleren. Melissa (Vandersypen, beleidsadviseur ouderen en zorg in Leuven, red.) nam daarop contact op met de raad van Poperinge. Het is de eerste keer dat we met een raad uit West-Vlaanderen samenzitten, maar het is fijn om over de RPO-grenzen heen uit te wisselen (een RPO is een Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie. Een plek waar afgevaardigden van verschillende lokale ouderenraden uit verschillende Vlaamse gemeenten samenkomen, red.).” 

Hoe is het uitwisselingsmoment verlopen? 

Eddie, lid van seniorenraad Poperinge: “We hebben de raad van Leuven met open armen ontvangen. Aan de hand van een presentatie lichtten we onze werking toe, en de raad van Leuven legde zijn werking aan ons uit. Nadien lunchten we samen in het lokaal dienstencentrum. Daarna verkende de Leuvense raad de stad zelfstandig en bezochten ze het Talbot House. Het was interessant om elkaars werking te leren kennen. We hadden zelfs tijd te kort.” 

Melissa Vandersypen, beleidsadviseur ouderen en zorg in Leuven: “Bij deze zijn jullie uitgenodigd om eens op bezoek te komen in Leuven. Dan kunnen we onze boeiende gesprekken verderzetten (lacht). Het is wel fijn dat er zoveel mensen aanwezig zijn op het uitwisselingsmoment. Van de Leuvense raad zijn er zo’n 40-tal leden, en ook de schepen is hier. En er zijn ook een 20-tal leden van de raad van Poperinge, en ook hun seniorenconsulent en schepen zijn aanwezig.” 

Werken jullie raden op dezelfde manier? 

Cécile: “Ik vind dat er veel gelijkenissen zijn. We delen dezelfde bezorgdheden rond ouderen en het ouderenbeleid. Dat verbindt.” 

“Ik vind dat er veel gelijkenissen zijn. We delen dezelfde bezorgdheden rond ouderen en het ouderenbeleid. Dat verbindt.”

Cécile, voorzitter seniorenraad Leuven

Monique, voorzitter seniorenraad Poperinge: “Maar er zijn ook veel verschillen. De raad van Leuven heeft intern een sterke organisatie. Zo loopt er nu een traject om te komen tot een netwerk van senioren met werkgroepen. Die werkgroepen zullen open zijn (ook niet-leden mogen daarbij aansluiten, red.) en telkens focussen op specifieke thema’s. Daar ben ik jaloers op. Het zou fijn zijn mocht de raad van Poperinge ook nadenken over werkgroepen. Zo kunnen we ons netwerk uitbreiden én wie weet ook jongere senioren aantrekken. Dat punt nemen we zeker mee naar huis.” 

Cécile: “Wat Poperinge dan weer goed doet? De raad is erg sterk in zichtbaarheid en communicatie. De raad heeft bijvoorbeeld gepersonaliseerde banners, die ze op activiteiten en beurzen kunnen uitzetten. En ook in het lokaal dienstencentrum heeft de banner een mooi plaatsje gekregen. Ik hoop dat we daar in Leuven binnenkort ook in kunnen investeren, om de naamsbekendheid van de raad te bevorderen. Op een beurs die Poperinge in het verleden organiseerde, waren er standen van seniorenverenigingen, sport- en cultuurdiensten, de fitness en zelfs reisorganisaties, die daar reizen op maat van senioren konden voorstellen. Ook de werking van de seniorenraad werd er toegelicht. Die organisaties zichtbaarheid geven op een beurs is een origineel idee, waar wij eerder nooit bij hebben stilgestaan.” 

Vandersypen: “En dat is nog niet alles. Poperinge heeft ook een aparte website voor de seniorenraad, die mede beheerd wordt door de ambtenaar. En de website van de stad linkt zelfs door naar de website van de seniorenraad. Wij hebben enkel een luikje over de seniorenraad op de stadswebsite. Het zou fijn zijn mochten we ook een aparte website hebben, waarop we breed kunnen communiceren over de raad. Daarop kunnen we dan ook alle activiteiten plaatsen, bijvoorbeeld.”  

Waarom is het een meerwaarde om met andere raden uit te wisselen? 

Cécile: “Ik weet dat onze raad goed bezig is, maar toch willen we blijven verbeteren. Door met andere raden samen te zitten, breid je je netwerk uit. En door te kijken hoe andere raden iets doen, kan je altijd bijleren.” 

"Ik vind het fijn dat we door zulke uitwisselingsmomenten bijleren van raden waar we anders nooit mee in contact zouden komen.”

Monique, voorzitter seniorenraad Poperinge

Monique: “Op een RPO krijg je ook veel inspiratie van andere raden. Maar dat is enkel van de raden die zich in jouw regio bevinden. Ik vind het fijn dat we door zulke uitwisselingsmomenten ook bijleren van raden waar je anders nooit mee in contact zou komen.” 

Meer uitwisselingen lezen? Klik dan door naar ons dossier.