De Buurtkar in Bornem, van alle markten thuis

Welzijn & Sociaal contact
Buurtkar

Vereenzaming neemt in onze maatschappij vele vormen aan: eenzaam omdat je ouder wordt en jezelf verplaatsen moeilijker wordt, omdat door de drukte van anderen je contacten stilaan verdwijnen, omdat je voltijds voor je partner of geliefde zorgt, omdat je geen aansluiting vindt bij de arbeidsmarkt, … De Buurtkar biedt een antwoord: een (nieuw) wekelijks contact om je verhaal eens te kunnen vertellen, de mogelijkheid om zelf je boodschappen te doen en een praatje te slaan met je vaste verkoper of met je buren, een vraag om hulp voorleggen, …

Meer dan een groenten- en fruitwinkel

De Buurtkar kwam tot stand dankzij een intense samenwerking tussen de gemeente Bornem, het Sociaal Huis en Ecoso vzw en kon rekenen op de steun van de provincie Antwerpen en de Sociale Innovatiefabriek. De doelstellingen van de Buurtkar waren van bij de start zeer ambitieus. De Buurtkar draagt bij aan de zelfredzaamheid van ouderen, verlaagt de drempel naar (sociale en zorg) dienstverlening, biedt kortgeschoolden werkervaring  en een netwerk en tracht tenslotte producten van lokale handelaars te promoten.

De meest concrete aanleiding was de behoefte van oudere en minder mobiele inwoners om zelf verse producten te kunnen aankopen. Met het verdwijnen van een aantal buurtwinkels in de afgelegen deelgemeenten en de pensionering van de enige overgebleven mobiele kruidenier werd dit probleem nijpend.

De Buurtkar is er voor jong en oud

Sinds maart 2016 legt de De Buurtkar op elke werkdag een vast traject af in Bornem, elke dag in een andere deelgemeente. Met deze mobiele buurtwinkel kunnen ouderen of minder mobiele inwoners zich makkelijker voorzien van vooral verse producten. In plaats van aan een familielid of kennis te vragen boodschappen te doen voor hen, kunnen ze zelf kiezen waar ze zin in hebben, wat er lekker uit ziet.

Alfons Wouters (80) was net aan het eten, maar maakt graag tijd om een zak aardappelen te kopen van de Buurtkar. “Mensen van tachtig moeten niet meer naar het centrum rijden voor boodschappen,” vindt hij. En de chauffeur wilt de boodschappen zelfs binnenbrengen.

Sociale dienstverlening aan huis…

Bovendien kunnen mensen niet alleen voor verse producten terecht bij de Buurtkar, maar biedt ze ook een sociale dienstverlening aan. Je kan het een mobiel dienstencentrum noemen. Heb je een vraag over zorg, welzijn of vrije tijd? Worden de gewone, dagelijkse dingen en huishoudelijke taken moeilijk en heb je hulp nodig? Of verveel je je en wil je graag dingen doen met anderen? De medewerker van De Buurtkar informeert inwoners gericht, adviseert en verwijst door naar diensten, organisaties en verenigingen in de buurt. Alle vragen en opmerkingen worden geregistreerd en opgevolgd en indien nodig verder doorverwezen.

…en ook het gemeentehuis komt naar je toe

Daarnaast kan je bij de Buurtkar ook voor bepaalde gemeentelijke dienstverlening terecht. Dat kan gaan om het ophalen en leveren van bepaalde documenten die je nodig hebt voor een premie of een tegemoetkoming, een identiteitskaart, een parkeer- of bewonerskaart, het kopen van een vuilzak of het inschrijven voor een gemeentelijke activiteit zoals de seniorenreis.

Een luisterend oor en een babbeltje zijn de moeite waard

Het sociale aspect van de Buurtkar is minstens even belangrijk als de mogelijkheid om iets te kopen. Mensen komen vaak enkel om een kleine boodschap, maar eigenlijk is het dan vooral om een babbeltje te doen. Bij sommige mensen worden de boodschappen op hun vraag binnengebracht en zo kan ook de medewerker van De Buurtkar zicht krijgen op de leefsituatie van deze klanten. Sommige mensen worden met de bestaande dienstverlening niet of onvoldoende bereikt en dankzij de Buurtkar is het mogelijk om hen advies te geven en verdere stappen of acties te nemen naar hulpverlening toe.

De Buurtkar is slechts één schakel in de uitbouw van buurtgerichte zorg. De gemeente Bornem startte onlangs ook met buurtmaaltijden: mensen kunnen tegen een betaalbare prijs van een warme maaltijd genieten in hun eigen buurt. Op die manier willen ze ontmoeting en sociale cohesie binnen een buurt versterken en mee een antwoord bieden op de groeiende vereenzaming. Verbinden van inwoners werkt versterkend.                 

Caroline Van Landeghem

Coördinator Beleidsdomein Dienstverlening Sociaal Huis Bornem