Brugge maakt werk van een anti-eenzaamheidsplan

Welzijn & Sociaal contact
anti-eenzaamheidsplan

Een pijnlijk gebeuren in Brugge: het overlijden van 4 inwoners tijdens de zomervakantie waarvan men het overlijden pas na geruime tijd ontdekte, beroerde niet enkel het beleid maar ook inwoners, diensten en vele verenigingen in Brugge. Het was duidelijk dat heel wat mensen ontsnappen aan de aandacht van de initiatieven om vereenzaming tegen te gaan. Brugge maakt daarom werk van een anti-eenzaamheidsplan.

Positieve initiatieven

Er gebeurt nu al enorm veel positiefs in de stad door professionele hulpverleners en vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor cliënten, patiënten, buren of vrienden. Zij maken het verschil. Dat uit zich op verschillende vlakken.

De stad investeert bijvoorbeeld in buurtinitiatieven, buurtnetwerken, buurtcheques en het project 'Uitwijken’ in de deelgemeenten.

Het OCMW Brugge bereikt duizenden ouderen met een risico op vereenzaming met de dienstverlening, de poetshulp, maaltijden aan huis of activiteiten in lokale dienstencentra. Het is immers een streven om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen op de meest haalbare manier. Al deze hulpverleners worden getraind om alert te zijn op wijzigingen en signalen die om aandacht vragen.

Tijdens de Ouderenweek organiseerde de dienst Welzijn samen met de lokale ouderenraad en andere vrijwilligers huisbezoeken bij alle 85-plussers in de stad, de zogenaamde ‘zoetekoekenronde’. Het gaat daarbij om veel meer dan het bezorgen van een kleine attentie. Het babbeltje en vooral het luisteren zijn belangrijk. De vrijwilligers worden opgeleid om signalen van eenzaamheid, verwaarlozing en hulpvragen te herkennen. Hulpvragen worden gesignaleerd bij de relevante diensten en vragen (al dan niet uitgesproken door de cliënt) worden behartigd. Dit kan immers de start zijn van een vorm van hulp- of zorgverlening.

Ook de ouderenverenigingen spelen een belangrijke rol. Denk maar aan het persoonlijk bezorgen van het maandelijkse ledenblad met tijd voor een babbel.

Anti-eenzaamheidsplan voor alle Bruggelingen

Het is duidelijk dat eenzaamheid niet enkel ouderen treft. Ziekte, verlies, armoede, … zijn zaken die iedereen kunnen overkomen en eenzaamheid in de hand werken. Het is daarom belangrijk dat alle kwetsbare mensen, ongeacht hun leeftijd, de juiste context vinden zoals een goede buur, een vriend of een dienst met geëngageerde hulpverleners.

Met het toekomstig anti-eenzaamheidsplan wil het Brugse bestuur eenzaamheid en sociaal isolement voorkomen. Bruggelingen moeten enerzijds bezorgd zijn om hun medebewoners en anderzijds moeten ze goed geïnformeerd zijn en weten waar ze terecht kunnen met hulpvragen, eenzaamheidsgevoelens en isolement.

Het anti-eenzaamheidsplan steunt op 4 krachtlijnen:

1. Meten en weten

Hoeveel mensen worden getroffen? Voor Brugge zouden dat 7000 tot 12 000 mensen zijn. Wie is met de thematiek en problematiek bezig?

2. Detecteren en signaleren

Hoe herken je eenzaamheid? Hoe kan je vindplaatsgericht werken? Aan wie signaleer je eenzaamheid?

3. Modereren, coördineren en afstemmen

Een taak voor stadsbestuur en OCMW.

4. Sensibiliseren en mobiliseren

Het beleid wil geen nieuwe structuur creëren, maar alle actoren in het Brugse (Bruggelingen en professionals) motiveren, stimuleren en faciliteren om de problematiek van eenzaamheid met de nodige (permanente) aandacht aan te pakken.

Daarom organiseerde het beleid op 3 oktober 2017 de startconferentie ‘Vierkant tegen eenzaamheid’. Vrijwilligers en iedereen die werkt in thuiszorg, mantelzorg, buurtwerk, buurtzorg, gezondheidszorg, basisgroepen, geloofsgemeenschappen, ‘Brugge Dialoogstad’ of het middenveld werden uitgenodigd om mee te denken en mee te werken om eenzaamheid in Brugge tegen te gaan. Zo’n 150 mensen waren aanwezig. Na enkele inleidende sprekers werden werktafels georganiseerd om te zoeken naar concrete toekomstvoorstellen. Van daaruit wordt vertrokken om een stappenplan op te maken. De dichte buurt speelt daarbij een belangrijke rol.

Aan enkele zaken wordt nu al concreet gewerkt:

  • Een Meldpunt Eenzaamheid met goede opvolging vanuit de bekendmaking;
  • Een professioneel belsysteem, waarbij mensen die eenzaam zijn opgebeld worden om te peilen naar hun gemoedstoestand. Daarna kan geoordeeld worden of een tussenkomst nodig is;
  • Een strategie om de buurtwerking te stimuleren en de sociale cohesie te versterken. Buren moeten elkaar weer beter leren kennen en ook bereid zijn om iets voor mekaar te doen.

Lieve Mus

Ereschepen Stad Brugge

Lid van de Commissie Zorg en Welzijn van de Vlaamse Ouderenraad