Panelgesprek tijdens Trefdag West-Vlaanderen ©Mitta Meurisse
In februari en maart 2024 organiseerden de vijf Interregionale Stuurgroepen Ouderenbeleidsparticipatie (ISO's) samen met Vlaamse Ouderenraad · Lokaal in elke Vlaamse provincie een Trefdag. In totaal schreven maar liefst 554 mensen zich in! Zowel leden van lokale ouderenraden, leden van ouderenverenigingen, lokale beleidsmakers en ouderenbeleidscoördinatoren kwamen langs. Hoe dat verliep, lees je in deze terugblik.
Wat stond er op het programma?
Deze editie stonden de Trefdagen helemaal in het teken van lokale ouderenbeleidsparticipatie. Want met de verkiezingen van oktober 2024 in het vizier, is dat thema relevanter dan ooit. Op elke Trefdag ging er een panelgesprek door. Daarin gingen twee leden van lokale ouderenraden uit de bewuste provincie in gesprek met een seniorenconsulent en een schepen. Een moderator leidde het gesprek in goede banen. Topics die besproken werden? Hoe je als lokale ouderenraad nieuwe vrijwilligers kan bereiken, hoe je op een goede manier kan samenwerken met het lokaal bestuur en hoe je het beleid kan adviseren. De thema’s van het panelgesprek waren meteen ook een knipoog naar de brochure ‘Ouderen weten raad’, die de Vlaamse Ouderenraad begin 2024 lanceerde.
“De speeches en het panelgesprek waren interessant. De meeste regio’s botsen tenslotte op dezelfde problemen, wat zorgde voor herkenbaarheid en concrete tips.”
Deelnemer Vlaams-Brabant
“Het was fijn om te horen hoe andere steden en gemeenten zich inzetten voor de oudere inwoners.”
Deelnemer West-Vlaanderen
“Dankzij de Trefdag heeft onze ouderenraad het gevoel er niet alleen voor te staan. Dat samenhorigheidsgevoel koesteren we."
Deelnemer Oost-Vlaanderen
Panelgesprek tijdens Trefdag Limburg ©Mitta Meurisse
Op elke Trefdag kregen de deelnemers de kans om zich in de te schrijven in één of meerdere workshops naar keuze. De workshops behandelden thema’s als ‘vrijwilligers als cruciale schakels’, ‘stadsprojecten verbinden burgers’, ‘lokale ouderenraden beïnvloeden het beleid’, ‘mobiliteit is een basisrecht’, ‘alternatieve woonvormen’, ‘een zorgzame buurt als antwoord op eenzaamheid’ en ‘weg met digitale drempels’.
“Ik heb op de workshops verschillende zaken gehoord die ik kan toepassen in de praktijk. Wat mij betreft mochten de workshops gerust langer duren, zodat de sprekers nog dieper op bepaalde zaken konden ingaan.”
Deelnemer Oost-Vlaanderen
“Dankzij de uiteenlopende thema’s van de workshops, kan onze seniorenraad met veel nieuwe ideeën aan de slag.”
Deelnemer Vlaams-Brabant
Er kwamen ook enkele individuele sprekers langs. Eén daarvan was onze eigen directeur Marijke Dheedene. Ze zoomde in op beeldvorming en leeftijdsdiscriminatie, maar ook op de actieve rol die veel ouderen opnemen in de maatschappij.
“Eén van de sprekers focuste echt op actieve senioren. Dit kwam de beeldvorming van ouderen ten goede. Ook de nieuwe directeur van de Vlaamse Ouderenraad gaf een speech. Het was fijn om haar op die manier te leren kennen.”
Deelnemer Limburg
Workshops tijdens Trefdag Antwerpen ©Mitta Meurisse
Tot over twee jaar?
Tussen alle speeches, workshops en panelgesprekken, kregen de deelnemers de kans om te netwerken. En ze brainstormden al volop over thema’s die op de toekomstige Trefdagen zeker niet mogen ontbreken.
“Niet alleen de workshops en panelgesprekken waren interessant, het was ook leuk om contacten te leggen met deelnemers uit andere regio’s.”
Deelnemer Antwerpen
“Een tip voor de volgende Trefdagen? Ook aandacht hebben voor de diversiteit tussen ouderen. En dan vooral ouderen met een migratieachtergrond.”
Deelnemer Limburg
“Ik zou op de volgende editie graag inspirerende woonvormen uit binnen- én buitenland leren kennen. En liefst van al worden die praktijkvoorbeelden toegelicht door ouderen die er zelf wonen.”
Deelnemer Oost-Vlaanderen
Dat de deelnemers tevreden zijn met de organisatie van de Trefdagen, blijkt ook uit ons online evaluatieformulier. Daarin vroegen we hen om de Trefdagen te beoordelen. Bijna de helft van de deelnemers deed dat ook. En maar liefst 78% geeft aan dat de Trefdagen beantwoordden aan hun verwachtingen.
Over de Trefdagen
Elke twee jaar organiseren de vijf ISO’s, die ondersteund worden door de Vlaamse Ouderenraad, Trefdagen. De Trefdagen zijn er voor al wie geboeid is in het lokaal ouderenbeleid of door ouderenbeleidsparticipatie. De voorbije jaren kregen de ISO’s daarbij hulp van de Vlaamse overheid, maar sinds deze editie leidt de Vlaamse Ouderenraad alles mee in goede banen.
Onze brochure
Via deze link kan je onze brochure 'Ouderen weten raad' online doorbladeren, downloaden of fysieke exemplaren bestellen.
Download de presentaties
Via onderstaande bijlages kan je alle presentaties terug die tijdens de Trefdagen aan bod kwamen, downloaden. En hier kan je meer lezen over de Kortfilm 'Uitgesloten' die werd besproken tijdens de workshop mobiliteit.