Ouderenraden spelen een belangrijke rol bij de uitwerking en opvolging van het ouderenbeleid in de gemeente, dat ze onder andere door adviezen en tal van acties beïnvloeden. Onze brochure 'De stem van ouderen in de gemeente - Ouderenraden in vraag en antwoord' wijst geïnteresseerden of nieuwe leden van lokale ouderenraden de weg. Je leest in de brochure bovendien heel wat getuigenissen van ouderen die zich reeds engageren in een ouderenraad én je ontdekt er heel wat verwezenlijkingen van lokale ouderenraden in gans Vlaanderen.
Gemotiveerde vrijwilligers
Ouderenraden streven veranderingen in de gemeente na door beleidsmakers te overtuigen om zich bijvoorbeeld te engageren voor zaken zoals betaalbare woningen, voetpaden zonder obstakels, participatiemogelijkheden of ontmoetingsplaatsen. Ouderen die zich willen engageren voor het maatschappelijk leven in de gemeente, zitten in de ouderenraad dus helemaal op hun plaats.
Rita, Vic en Honoré zijn drie geëngageerde leden van een lokale ouderenraad. Het ontbreekt hen niet aan motivatie.
Rita: “Ik doe dit nu 4 jaar en wil me blijven engageren omdat er nog veel kan verbeteren in de gemeente, vooral op het gebied van beeldvorming over ouderen. De lokale ouderenraad zelf heeft me over de streep getrokken om me in te zetten.”
Vic: “Ik geloof sterk in participatie en inspraak van ouderen, zodat hun bekommernissen worden opgenomen van het lokale tot het Vlaamse niveau. Ik was nieuwsgierig naar wat er in de gemeente gebeurde voor ouderen. Daarom werd ik lid van de ouderenraad.”
Honoré: “Ik werkte bij een syndicale organisatie. Na mijn brugpensioen wilde ik niet stilzitten en bleef geïnteresseerd in alles wat met het ouderenbeleid te maken had. Ik sloot me op vraag van een ouderenvereniging aan bij de ouderenraad.”
Diksmuide, Kontich en Antwerpen geven het goede voorbeeld
In Diksmuide kreeg de ouderenadviesraad heel wat problemen te horen over de mobiliteit in de stad, zoals te hoge stoepranden, weinig onderhoud aan fiets- en voetpaden en onvoldoende zitbanken. De leden van de raad richtten knelpuntenwandelingen in en lijstten alle problemen op die ze ondervonden. De verzamelde informatie uit de knelpuntenwandelingen was voor de gemeente een sterk argument om de mobiliteit en toegankelijkheid in Diksmuide te verbeteren. De stad maakte een budget vrij voor de herstelling van de aangegeven knelpunten.
De ouderenraad in Kontich kreeg verschillende signalen van ouderen dat er behoefte is aan meer openbare toiletten. Ze signaleerden dit aan het gemeentebestuur. De gemeente zorgde naar aanleiding van dit signaal voor gratis plaspunten, door samen te werken met horecazaken waar mensen zonder aankoopverplichting naar het toilet kunnen gaan.
Een ander goed voorbeeld is het bankenplan van de ouderenraad in Antwerpen, met suggesties van waar in de buurt zitbanken gezet kunnen worden.
Maak zelf het verschil in een lokale ouderenraad
Ouderenraden verschillen enorm van gemeente tot gemeente, zowel qua samenstelling als qua werking. Gemeenschappelijke elementen zijn wel dat de leden een sterke motivatie hebben, eigen ervaringen, kennis en expertise willen delen met mensen én een luisterend oor bieden aan ouderen in de gemeente. Zo maken ze het verschil in hun gemeente.
Klinkt dat als iets voor jou? En wil je weten hoe het eraan toe gaat in jouw lokale ouderenraad? Informeer dan bij je gemeente naar de procedures om lid te worden.
Vraag een brochure aan
Geprikkeld om ook het verschil te maken? Lees dan zeker de brochure ‘De stem van ouderen in de gemeente’ die Vlaamse Ouderenraad · Lokaal samenstelde. Je ontdekt er antwoorden op vragen zoals:
• Waarom is een ouderenraad zo belangrijk?
• Hoe gaat hij te werk?
• Op welke manier verloopt inspraak in de gemeente?
• Wat zijn enkele nuttige tips?
• Waar vind je ondersteuning als ouderenraad?
Verder komen heel wat inspirerende voorbeelden uit de praktijk aan bod.
Ook voor ouderenraden die nieuwe vrijwilligers zoeken of ouderenverenigingen die de geknipte persoon willen afvaardigen naar de ouderenraad, is de brochure een handig instrument.
Je kan de brochure hier downloaden of een papieren versie aanvragen via info@vlaamse-ouderenraad.be of 0470 74 23 12.
Plaats een reactie