Tremelose ouderenraad organiseert ontmoetingsdagen

08 april 2022
Welzijn & sociaal contact

Ouderen in Tremelo kunnen eenmaal per maand deelnemen aan een ontmoetingsdag in de gemeente. De ontmoetingsdagen zijn een initiatief van de seniorenraad en willen vereenzaming bij ouderen in de gemeente tegengaan.

“Het initiatief richt zich vooral op oudere ouderen, die bijvoorbeeld minder mobiel zijn of sukkelen met hun gezondheid”, vertelt Martine Janssens, stafmedewerker dienst vrije tijd in Tremelo. Want niet alle ouderen kunnen nog deelnemen aan activiteiten die georganiseerd worden door ouderenverenigingen.

“Verenigingen organiseren soms wandel- of fietstochten. Of doen een uitstap met de bus. Voor verschillende ouderen is zo’n busrit te vermoeiend, en niet iedereen kan nog ver wandelen of fietsen. De ontmoetingsdagen maken we daarom toegankelijk voor iedereen”, knikt Janssens. Ook minder mobiele mensen kunnen dus deelnemen. “Wie niet zelfstandig op de activiteit raakt, halen we op met een busje van de gemeente. Die rit is gratis.”

Zo’n ontmoetingsdag heeft als doel ouderen met elkaar in contact brengen. “Maar ze leren er ook dingen bij”, legt Janssens uit. “We nodigen sprekers uit die over relevante thema’s babbelen. Zoals gezondheid, cultuur of sociale diensten. Iedereen krijgt ook een gratis koffie en een versnapering aangeboden.”

Voor de coronapandemie kwamen er zo’n 70 ouderen langs op een ontmoetingsdag. Deze maand starten de ontmoetingsdagen opnieuw op. De oudere inwoners van de gemeente worden geïnformeerd over de activiteit via flyers, het gemeentelijk infoblad, ouderenverenigingen, het sociaal huis, het administratief centrum, woonzorgcentra en thuiszorgdiensten en noem maar op. “We hebben een groot bereik en de reacties van de deelnemers zijn altijd positief”, knikt een tevreden Janssens.  

Meer informatie over de ontmoetingsdagen vind je hier.