Pleinverzorgers voelen zich verantwoordelijk voor de buurt

05 november 2018
Welzijn & sociaal contact
Pleinverzorgers voelen zich verantwoordelijk voor de buurt

Neerpelt is een gemeente met een Schepen van Buurtontwikkeling, wat niet alledaags is. In 2007 was er ook een oproep naar vrijwilligers in de wijk ‘het Look’ om het verantwoordelijkheidsgevoel van bewoners aan te wakkeren en tegelijk sociale netwerken te versterken. Samen met de politie, de sociale huisvestingsmaatschappij ‘Kempisch Tehuis’ en RIMO Limburg zetten ze een aantal acties op rond sluikstorten, zwerfvuil, hondenpoep en trager verkeer. Daaruit ontstond de groep van Pleinverzorgers.

Nol (74), Jean (76), Jan (72), Rita (76) en Marc (68) zijn al even met pensioen en zorgen er ondertussen al 10 jaar voor dat de buurt proper blijft. Dat doen ze samen met de mensen van de groendienst. Het is niet de bedoeling dat zij hun taak overnemen, ze hebben vooral een signaalfunctie. Deze 5 enthousiastelingen zijn het eerste aanspreekpunt voor vragen en suggesties van buurtbewoners.
Daarnaast steken ze een handje toe.

Rita, 76 jaar: “De buurtbewoners appreciëren ons werk enorm, we krijgen heel veel respect. Dat is fijn!”

De technische dienst van de gemeente deed hen een basispakket tuingereedschap en herkenbare hesjes cadeau. Ze kunnen ook beroep doen op een vrijwilligersverzekering. Omdat deze 5 ouderen zich al 10 jaar lang inzetten, kregen ze in de zomer van 2017 een grote versie van ‘4 op een rij’ cadeau dat op het buurtplein geplaatst werd.

Meer informatie

Ontdek meer over de Pleinverzorgers op de website van Neerpelt.