Ouderen met dementie prikkelen hun zintuigen in de belevingstuin

08 april 2022
Welzijn & sociaal contact
Belevingstuin

Foto: Bewoner Theo mocht de eerste bloemen helpen planten. © Joeri Seymortier

Bewoners van het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Sint-Laureins hebben sinds kort een belevingstuin. De binnentuin van het woonzorgcentrum is een plaats geworden waar ze groenten kunnen kweken, bloemen kunnen planten en besjes kunnen trekken.

De tuin is een plaats waar zowel bewoners, familieleden als personeelsleden samenkomen. “Voor de bewoners met dementie is de tuin echt een belevingstuin. Ze kunnen er proeven, ruiken, voelen en zien. Al hun zintuigen worden er geprikkeld”, vertelt Linda Persoone, animator. Er komt een bloemenweide om insecten te lokken. En de bewoners kunnen zelf groenten planten en onderhouden. “Met de prei, ajuinen of pompoenen die ze kweken, maken we dan samen soep.”

En niet alleen voor de bewoners met dementie is de tuin een meerwaarde. Ook de andere bewoners mogen de tuin mee onderhouden. Of ze kunnen de tuin bewonderen vanuit hun kamerraam, en genieten van het mooie uitzicht. “De kruidenbakken zijn trouwens speciaal ontworpen op rolstoelhoogte. Zo kunnen ook rolstoelgebruikers in de kruidenbakken aan de slag”, vertelt schepen van seniorenbeleid Tom Lacres.