In Ninove wandelen ouderen en scholieren samen

05 april 2022
Welzijn & sociaal contact

Wandel & Babbel. Zo heet het project waarbij leerlingen van het Hartencollege in Ninove wandelingen maken met 65-plussers. Een project dat het sociaal welzijn van ouderen in de stad wil bevorderen.

Iedereen heeft nood aan sociaal contact, dat maakte de coronapandemie meer dan ooit duidelijk. Omdat uit telefoontjes naar 65-plussers bleek dat veel ouderen met eenzame en negatieve gevoelens worstelden, besloot de stad om die gevoelens te bestrijden. En zo ontstond het project ‘Wandel & Babbel’.

“Een eenvoudige babbel kan voor ouderen al veel betekenen. En wandelen heeft een positief effect op hun mentaal en fysiek welbevinden”, klinkt het. De leerlingen die met de ouderen gaan wandelen, zitten in het zesde jaar Gezondheids- en Welzijnswetenschappen. Het project sluit dus mooi aan bij de doelstellingen van de opleiding.

“De leerlingen die die richting volgen, zijn sociaalvoelend en gaan graag om met mensen. Leren vanuit de concrete werkelijkheid is een absolute meerwaarde voor hen.”

Karin Couck, directeur Hartencollege Onderwijslaan

“Dit project is een fijne samenwerking tussen de school en ons Sociaal Huis. Sinds maart trekken de leerlingen twee keer per maand op pad voor een wandel en een babbel met senioren. Een win-winsituatie voor beide partijen.”

Veerle Cosyns, schepen bevoegd voor ouderenzorg

Wandel & Babbel zit nog in een pilootfase. In mei wordt het project geëvalueerd en mogelijks verlengd.