Hamse ouderen leren elkaar kennen met een kopje koffie in de hand

19 juli 2021
Welzijn & sociaal contact
op pad met de koffiekan

© Saskia Geens

Anderhalf jaar geleden startte Saskia Geens als buurtwerker in Ham. Omdat eenzame ouderen bereiken niet evident is, besliste ze om met een caravan naar wijken te trekken. “Ouderen kunnen een kopje koffie en een taartje krijgen in de caravan”, vertelt Geens. Het project heet dan ook niet voor niks ‘Koffiekan'. Naast het lokaal dienstencentrum, is ook de dienst welzijn betrokken bij het project. Ook de schepen van Welzijn, Stefanie Engelen, steunt het initiatief.

Via ‘Koffiekan’ wil Ham niet enkel ouderen bereiken. Ook jongeren en gezinnen uit de buurt worden uitgenodigd om een kopje koffie te komen drinken bij de caravan. “We focussen ons op eenzame ouderen, maar ook anderen uit de buurt zijn welkom”, knikt Geens. “Het doel van het project is namelijk dat iedereen uit de buurt elkaar leert kennen. Veel mensen wonen al jaren in dezelfde straat, maar hebben nog nooit met elkaar gesproken. Wij willen ervoor zorgen dat de buurt elkaar ontmoet en in de toekomst op elkaar kan rekenen. Dat een gezin eens naar de winkel kan gaan voor een oudere uit de buurt, of dat een jongere een brood gaat kopen voor een 65-plusser.”

Totaalbeleving

Iedereen reageert enthousiast op het initiatief. “Door de coronapandemie konden mensen lang niet buitenkomen”, vertelt Geens. “Ouderen zijn blij dat ze door het project ‘Koffiekan’ weer eens een babbeltje kunnen slaan met elkaar. We nemen ook een spel kaarten en andere gezelschapsspelletjes mee met de caravan, zodat buren met elkaar een spel kunnen spelen. In een van de Hamse wijken is er een petanqueveld, we motiveren ouderen om ook daar regelmatig af te spreken met elkaar. Bovendien is de caravan mooi gedecoreerd, en we zorgen telkens voor authentiek servies. Dit project is echt een totaalbeleving voor ouderen!”

"Het speekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ vat dit alles mooi samen"

Saskia Geens, buurtwerker Ham

Ook andere standsdiensten worden betrokken. Regelmatig komt er iemand van de dienst bevolking, het OCMW, de jeugddienst of de technische dienst langs. Zo kunnen de mensen uit de buurt ook die diensten leren kennen, en hen vragen stellen mochten ze die hebben. “Outreachend werken is voor elke dienst belangrijk”, bevestigt Geens. “Ik ben erg enthousiast over dit project. Het speekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ vat dit alles mooi samen.”