Buren voor mekaar

05 november 2018
Welzijn & sociaal contact

In Hoegaarden ontstond een van de allereerste zorgnetwerken in Vlaanderen. Zo’n 12 jaar geleden bestudeerde een opbouwwerkorganisatie de sociale situatie in Hageland-Haspengouw. Hoegaarden ging met de resultaten aan de slag en ontwikkelde ‘Buren voor Mekaar’.

De werking draait op meer dan 50 vrijwilligers en wordt gecoördineerd door de vrijwilligerscoördinator van de gemeente. Buren voor Mekaar wil (vooral) ouderen uit hun isolement halen en bijspringen voor praktische zaken. Dat kan oppas zijn of een kleine boodschap, hulp met de papieren, toezicht bij onverwachte afwezigheden, ... Ook bibliotheek-aan-huis en bijstand voor mantelzorgers horen erbij. Het is een ‘natuurlijk’ project: mensen nemen rechtstreeks met de vrijwilligers contact op. Het OCMW van de gemeente is in principe bij de dagelijkse hulpvragen niet betrokken.

Ann, coördinator :“De grote sterkte van dit project is dat we als OCMW vrijheid hebben durven geven aan de vrijwilligers.”

De vrijwilligers, bijna allemaal 60-plussers, vormen een netwerk over de gemeente die ingedeeld wordt in buurten. Per buurt zijn er zo’n 2 vrijwilligers actief. Zij spelen een belangrijke informatieve rol voor het OCMW, dat eventueel verdere stappen kan nemen zoals maaltijden aan huis, schuldbemiddeling of professionele hulpverlening.

Ludo, 71 jaar: “We worden als vrijwilligers permanent goed opgeleid en begeleid. Twee keer per jaar komt de sociale dienst langs voor een babbeltje en we worden op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen binnen het OCMW. Er zijn ook geregeld gerichte opleidingen en uitstapjes.”

Meer informatie

an.vanende@ocmwhoegaarden.be