Lessenreeks rond valpreventie voor 55-plussers in Gooik

26 augustus 2022
Sport & bewegen

In Gooik kunnen 55-plussers vanaf september lessenreeksen volgen om vallen te voorkomen. “Want veel ouderen krijgen te maken met kracht- en evenwichtproblemen. Dat zorgt ervoor dat ze vatbaar zijn voor vallen. Lessenreeksen die inzetten op valpreventie, zijn dan ook een echte meerwaarde”, vertelt Ann Colpaert, initiatiefneemster.

Voor haar pensioen was Colpaert actief bij Sport Vlaanderen. Daarbovenop is ze voorzitter van de Sportraad in Gooik. “De kracht- en evenwichtproblematiek bij 55-plussers was me dus al langer bekend. Toen ik opperde om een lessenreeks rond valpreventie op te zetten, reageerden de sportraad en de seniorenraad dan ook meteen enthousiast.”

Ook voor mantelzorgers en familieleden

Een lessenreeks bestaat uit zes lessen. De eerste les wordt telkens gegeven door een ergotherapeut. “Zij heeft expertise rond valpreventie dus zij kan de deelnemers ook een theoretische uitleg geven. De volgende vijf lessen geef ik. Dat worden lessen die inzetten op kracht en evenwicht”, legt Colpaert uit. Ook mantelzorgers of familieleden zijn welkom. “Het is belangrijk dat ook zij inzicht krijgen in de problematiek. Zij kunnen de oudere tenslotte ondersteunen.”

Persoonlijke begeleiding

Een lessenreeks kost 60 euro. Per les zijn er maximaal tien deelnemers welkom. “Tijdens de lessen houden we rekening met iedereen zijn of haar problematiek. Sommige deelnemers hebben knieproblemen, anderen hebben een zwakke rug. Om iedereen van persoonlijk advies te kunnen voorzien, houden we het aantal deelnemers per groep dus beperkt.”

Alle 55-plussers uit Gooik zijn welkom. Ze worden via flyers geïnformeerd over de lessen. “Er liggen flyers in de bibliotheek, het gemeentehuis, de sporthal, het cultuurhuis, de apothekers, huisartsenpraktijken en zelfs in de plaatselijke supermarkt. De sport- en seniorenraad delen bovendien ook flyers uit”, vertelt Colpaert. “Zo hopen we echt iedereen te bereiken.”

Meer informatie

Ben jij 55-plus en woon je in (de buurt van) Gooik? Dan kan je een lessenreeks meevolgen! De lessen gaan door op:

-          dinsdag (20/09, 27/09, 4/10 , 11/10 ,18/10 en 25/10)

en op

-          woensdag (14/09, 21/09, 28/09, 5/10 , 12/10 en 19/10)

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Ann Colpaert via 7colpaert@gmail.com.

Gooik