Dynamische tuin brengt inwoners van Essen samen

08 april 2022
Sport & bewegen
Dynamische tuin

De Antwerpse gemeente Essen heeft er sinds kort een dynamische tuin bij. De dynamische tuin, ook wel de beweegtuin genoemd, is een initiatief van woonzorgcentrum Sint-Michaël in samenwerking met G-Sport Vlaanderen, Cera en de gemeente Essen. “De tuin laat mensen niet alleen meer bewegen, hij brengt ze ook bij elkaar. Zo gaan we ook vereenzaming tegen”, vertelt Evi Matthys, dagelijks verantwoordelijke bij wzc Sint-Michaël.

De dynamische tuin in Essen bevat verschillende toestellen waar alle buurtbewoners op kunnen bewegen. De toestellen zijn ook toegankelijk voor mensen met een beperking. De tuin is bovendien gratis te betreden, ook dat verlaagt de drempel voor velen. “Op de toestellen kan je een mix van oefeningen doen. De oefeningen bevorderen mensen hun fysiek welzijn, maar er zijn ook oefeningen die het geheugen van inwoners trainen”, licht Matthys toe.

En door mensen van alle leeftijden bij elkaar te brengen, bevordert de tuin ook het psychosociaal welzijn van buurtbewoners. “Buurtbewoners kunnen elkaar hier ontmoeten, met elkaar een babbeltje slaan en gezellig samenzijn. De tuin is zichtbaar vanaf de straat, daardoor komen ook jongeren langs in de tuin. Bewoners van het woonzorgcentrum beoefenen de toestellen samen met hun familieleden en mantelzorgers. En ook kinesisten benutten de toestellen in de tuin. Dat de tuin een positief effect heeft op het sociaal contact van de mensen uit de buurt, staat dus buiten kijf”, besluit Matthys.

Benieuwd naar meer? Surf dan naar de website van het woonzorgcentrum.

Dynamische tuin Essen