Seniorenadviesraad werkt seniorengids uit in Schoten

20 juli 2022
Ouderengids
Seniorengids Schoten

Schoten is sinds kort een seniorengids rijker. De seniorenraad werkte de gids uit in samenwerking met de gemeentelijke seniorenconsulent. De gids heeft als doel ouderen, mantelzorgers, familieleden en geïnteresseerden preventief informeren en sensibiliseren.

Inwoners van Schoten geven de gemeente en de seniorenadviesraad vaak signalen. Dat ze niet op de hoogte zijn van het hulpaanbod in Schoten bijvoorbeeld. Of dat ze niet weten welke vormen van dienstverlening de gemeente aanbiedt. Daarom besloten de seniorenraad en de gemeente om de handen in elkaar te slaan. “Ouderen en mantelzorgers weten vaak niet waar ze kunnen aankloppen met hulpvragen. Of ze kennen de mogelijkheden aan ondersteuning niet”, legt Laura Kerckhofs, senioren- en gezondheidsconsulent, uit. “De gids moet daar een antwoord op bieden.”

De seniorenconsulent verzamelde inhoud voor de gids. De adviesraad keek de gids na op leesbaarheid, duidelijkheid, lettertype en volledigheid. De communicatiedienst van de gemeente verzorgde de lay-out. De gids bevat onder andere informatie over de thema’s mobiliteit, wonen, financiën, vrije tijd, hulp in huis en het nemen van afscheid. Inwoners van Schoten vinden ook relevante contactinformatie terug in de gids.

“Alle 80-plussers en bewoners van assistentiewoningen hebben momenteel recht op een gids”, legt Kerckhofs uit. “Maar in de toekomst zouden we ook graag 65-plussers al bereiken.” De doelgroep kreeg een gratis exemplaar van de gids in de brievenbus. Andere geïnteresseerden konden een exemplaar afhalen in het Lokaal Dienstencentrum of aan de ingang van de Seniorenbeurs – op die beurs werd de gids ook voorgesteld aan de doelgroep. Wie geen fysieke gids kreeg, maar wel interesse heeft, kan de gids online inkijken.

Dat de Schotense ouderen tevreden zijn met de seniorengids, maken de lovende reacties duidelijk.

Dank voor de nuttige en handige leidraad die wij mochten ontvangen. Een pluim voor de gemeente.

Proficiat met de prachtige, nuttige en duidelijke gids!

Meer weten? Surf dan naar de website van de gemeente of neem contact op met de seniorenconsulent via (03) 680 32 54 of mail naar laura.kerkhofs@schoten.be.

Seniorengids Schoten
Bovenaan: Maarten De Veuster (burgemeester) | Middenrij: Mia Ketels (ondervoorzitter SAR – werkgroep welzijn), Lieve Vandenbussche (bestuurslid SAR – werkgroep activiteiten), François Michel (bestuurslid SAR – werkgroep communicatie) en Guy Embrechts (bestuurslid – werkgroep gezondheid) | Vooraan: Laura Kerkhofs (seniorenconsulent en secretaris SAR) en Maria De Belder (voorzitter SAR)