Holsbeekse 65-plussers worden geïnformeerd via een seniorengids

16 september 2021
Ouderengids
Schepen Anne Van Goidsenhoven

Foto: Schepen van senioren Anne Van Goidsenhoven

De Holsbeekse seniorenraad heeft, in samenspraak met schepen van senioren Anne Van Goidsenhoven, een seniorengids ontwikkeld. Die gids bevat een overzicht van alles wat er bestaat voor de Holsbeekse 65-plussers als het gaat over wonen, vrije tijd, gezondheid, premies en voordelen. “De gids is niet alleen interessant voor ouderen. Ook mantelzorgers en andere inwoners kunnen er informatie uithalen”, vertelt Van Goidsenhoven.

Uit de laatste analyse van de gemeentemonitor, een tool om cijfers en statistieken over de gemeente en haar OCMW te verzamelen, bleek dat iets minder dan 70% van de inwoners uit Holsbeek zich voldoende geïnformeerd voelt. “Als schepen van senioren vind ik het nochtans mijn plicht om de Holsbeekse ouderen in te lichten over de voor hen relevante zaken”, vertelt Van Goidsenhoven. “Toen de seniorenraad opperde om een seniorengids te ontwikkelen, zette ik mijn schouders dus graag mee onder het project.”

Zowel online als offline

Om alle 65-plussers van een seniorengids te kunnen voorzien, ontwikkelde Holsbeek zowel een papieren als een online versie. “We hebben de gids via verschillende manieren bij de ouderen uit de gemeente proberen verspreiden”, legt Van Goidsenhoven uit. “Zo hebben ouderenverenigingen de gids verspreid bij hun leden, woonzorgcentrum Sint-Margaretha heeft de seniorengids verdeeld onder de bewoners, en ook seniorenresidentie Pietershof kreeg enkele seniorengidsen toegestuurd.” Daarnaast krijgen de ouderen uit de gemeente de gids ook op lokale activiteiten.

De gids ook online aanbieden, is een bewuste keuze. “Veel gegevens veranderen regelmatig. Online kunnen we de gids makkelijk up-to-date houden”, verklaart Van Goidsenhoven. “Toch ondervonden we al snel dat de papieren versie erg gewild is. Onze voorraad papieren gidsen is namelijk al op. Maar dat bewijst alleen maar dat het ontwikkelen van de seniorengids een goed idee was!”

Meer weten?

De seniorengids kwam tot stand samen met het OCMW, Lokaal Dienstencentrum De Sprankel en woonzorgcentrum Sint-Margaretha. Ook de communicatiedienst en de gemeentelijke ambtenaar werden betrokken. Zij goten de informatie in een overzichtelijke gids.

Benieuwd naar hoe die gids eruitziet? Je vindt de online versie terug op de website van de gemeente.