In Staden kunnen minder mobiele inwoners een beroep doen op de minibus

03 Oktober 2022
Mobiliteit & toegankelijkheid
Minibus

© Foto: Joke Couvreur

Bewoners van het woonzorgcentrum kunnen zich sinds enkele jaren verplaatsen met een minibus. ‘De minibus’ is een busje dat mensen die minder mobiel zijn vervoert. Meestal wordt het busje ingezet bij uitstappen georganiseerd vanuit het woonzorgcentrum.

Maar ouderen kunnen ook op eigen initiatief een beroep doen op de bus. “Onlangs kon een bewoner uit het woonzorgcentrum – die rolstoelafhankelijk is - dankzij de minibus het huwelijk van haar kleinkind bijwonen”, legt Nathalie Depuydt, schepen in Staden, uit. De minibus heeft namelijk een rolstoellift.

Het busje doet erg denken aan de Minder Mobielen Centrale (MMC), toch zijn er enkele verschillen. Zo wordt de minibus bestuurd door medewerkers van het WZC of vrijwilligers, terwijl de MMC uitsluitend werkt met vrijwilligers. “En bij de MMC vervoeren vrijwilligers mensen met hun eigen wagen tegen een vergoeding”, legt Depuydt uit. “Het vervoer met de minibus is meestal gratis, omdat de bus vaak wordt ingezet bij uitstappen georganiseerd door het woonzorgcentrum. Ook gemeentelijke verenigingen kunnen de minibus gebruiken. Ook een vrijwilliger van de MMC kan de minibus inzetten, dan wordt het tarief van de MMC aangerekend.”

De minibus is geen nieuw initiatief. Hij werd voor het eerst geïntroduceerd in 2018 en het initiatief liep toen vier jaar. Ook tijdens de vaccinatiecampagne was de bus een vaste waarde in Staden. “We hebben het initiatief dan ook voor een tweede periode van vier jaar gelanceerd”, vertelt Depuydt. “En natuurlijk hopen we dat het minibusje in de toekomst nog een vervolg kan krijgen, want de bus is een meerwaarde in de gemeente. Dankzij de bus kunnen rolstoelafhankelijke mensen makkelijk mee op uitstap. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.”

De minibus is een samenwerking tussen de gemeente Staden, de firma Special Ad en enkele lokale ondernemers. Meer lezen over dit initiatief? Surf dan naar de website van de gemeente Staden.