“De ouderenraad van Arendonk bestaat uit drie werkgroepen”

Werking ouderenraden
Arendonk

© Afbeelding: Pexels

De laatste jaren gaan lokale ouderenraden en lokale besturen steeds vaker op zoek naar nieuwe manieren om als lokale ouderenraad de stem van ouderen te vertolken. En dat zo’n nieuwe manier van werken positief kan uitdraaien, bewijst de lokale ouderenadviesraad van Arendonk. Sinds 2019 bestaat de ouderenraad van de gemeente uit drie groepen: de IN-groep schrijft adviezen, de groep vrijetijd zorgt voor activiteiten en de kerngroep behoudt het overzicht. “Een structuur die op dit moment perfect werkt voor ons”, klinkt het. 

Waarom is er beslist om de structuur van de ouderenraad te hervormen? 

Ezra Gooskens, seniorenconsulent: “Onze ouderenraad bestaat al tientallen jaren, maar tot voor kort focuste de raad zich vooral op het organiseren van activiteiten. In Arendonk werd er zelden aan advisering gedaan. Dat wilden we graag veranderen.” 

Kim Rossie, medewerker dienst vrije tijd: “De toenmalige leden van de ouderenraad bleven liever activiteiten organiseren, dan te focussen op het schrijven van adviezen. Daarom beslisten we om naast de groep vrijetijd ook een IN-groep in het leven te roepen. IN staat voor inspiratie, inspraak en inzicht. We organiseerden een infoavond waarop we alle 50-plussers van de gemeente uitnodigden om hen te informeren over de nieuwe afdeling van de ouderenraad, in de hoop dat er ook ouderen zich kandidaat zouden stellen om lid te worden van de IN-groep. Maar die infoavond was geen succes, er kwam niemand opdagen. Na die infoavond, besloten we om mensen persoonlijk aan te spreken. We zochten ouderen waarvan we wisten dat ze actief wilden meedenken over ouder worden in ge gemeente. Dankzij die persoonlijke aanpak hebben we vandaag een IN-groep met 7 leden.” 

Gooskens: “Ik volg, als OCMW-medewerker, de IN-groep op. Die telt vandaag 7 leden. En Kim volgt, als medewerker van de dienst vrije tijd, de groep vrije tijd op. Iedereen die wil, mag deel uitmaken van allebei de werkgroepen.  Daarnaast hebben we nog een derde groep, de kerngroep. Daar maken Kim en ik deel van uit, samen met de schepen en de voorzitter en ondervoorzitter van de twee werkgroepen. Wij komen samen om de agenda van de werkgroepen te bespreken.” 

“Ter inspiratie gingen we in gesprek met andere lokale besturen. We waren benieuwd hoe ouderenraden in gemeentes als Mol, Olen en Beerse werkten. Sommige zaken hebben we overgenomen, andere zaken hebben ons geïnspireerd. En van sommige dingen die bij hen succesvol werkten, wisten we al op voorhand dat ze bij ons niet zouden aanslaan.” 

Wat is er sinds de hervorming van de ouderenraad al verwezenlijkt in de gemeente? 

Gooskens: “Toen de IN-groep in het leven was geroepen, kreeg de opstart van een lokaal dienstencentrum direct een plaatsje op de vergaderagenda. En ondertussen is dat dienstencentrum een succes. Ook rond het thema mobiliteit zijn er al enkele adviezen geschreven. En samen met de Thomas Morehogeschool zijn we een onderzoek gestart met als thema ‘ouder worden in Arendonk’.” 

Rossie: “Sinds de hervorming van de ouderenraad is er ook een betere samenwerking tussen het OCMW, het gemeentehuis en de seniorenraad. En omdat de schepen deel uitmaakt van de kerngroep, is ook zij altijd van alles op de hoogte.” 

Zijn jullie op drempels gebotst bij het hervormen van de ouderenraad? 

Rossie: “Wat in ons voordeel speelt, is dat zowel onze vorige als huidige schepen van senioren écht wil inzetten op ouderenbeleid. Allebei zien ze in dat de doelgroep ouderen belangrijk is en aandacht verdient. Daardoor kunnen we zaken in beweging krijgen.” 

“Een drempel waar we wel op botsen, is dat we bijna nooit jonge senioren bereiken. Onlangs organiseerden we bijvoorbeeld een culturele namiddag voor senioren, maar 50'ers voelen zich dan zelden aangesproken. Terwijl ook die groep deel uitmaakt van onze doelgroep.” 

Gooskens: “Op die drempel botsen we niet alleen bij het organiseren van activiteiten. Ook bij het werven van vrijwilligers voor de werkgroepen of van onze (ouderen)verenigingen blijft het moeilijk om jonge senioren te vinden. Maar we blijven zoeken naar oplossingen, zodat we ook die groep in de toekomst kunnen bereiken.” 

Meer weten?

Surf naar de website van de ouderenraad.