Seniorenraad Opwijk organiseert rolstoeltoegankelijke wandeling

15 april 2022
Mobiliteit & toegankelijkheid
Rolstoeltoegankelijke wandeling

In Opwijk sloeg de seniorenraad de handen in elkaar met de dienst Welzijn, de dienst Toerisme en de dienst Infrastructuur van de gemeente. Hun doel? Een bestaand wandelpad ook toegankelijk maken voor rolstoelgebruikers en mensen die niet zo goed meer ter been zijn.  

Veel wandelingen zijn niet rolstoeltoegankelijk. Een wandelpad bevat al snel putten, of wie wil oversteken moet eerst een drempel overbruggen. “De seniorenraad kwam daarom met de vraag naar ons of we een toegankelijke wandeling konden maken. Door putten op te vullen, extra zebrapaden aan te leggen en de boordstenen aan oversteekplaatsen aan te passen”, legt Elke Heyvaert, administratief medewerker bij de dienst Welzijn en Toerisme in Opwijk, uit.

Het wandelpad dat uitgekozen was om toegankelijk te maken, passeert verschillende woonzorgcentra uit de gemeente. “Samen met bewoners van die woonzorgcentra hebben we de wandeling gedaan en gekeken welke aanpassingen moesten gebeuren. Ook leden van de seniorenraad namen deel aan de test. Met de lijst van knelpunten klopten we aan bij de dienst Infrastructuur, samen hebben we gezocht naar oplossingen. Toegankelijk Vlaanderen heeft de wandeling nadien gescreend”, licht Heyvaert toe.

Het gevolg? “Tevreden inwoners. Nu de knelpunten weggewerkt zijn, kunnen alle rolstoelgebruikers uit de buurt de wandeling uitproberen. De wandeling start bij woonzorgcentrum De Oase, en gaat zowel langs het centrum als langs het gemeentelijk park. Een fijne afwisseling dus”, besluit Heyvaert.