OAR Haacht richt vervoersdienst in tijdens seniorenmaand

17 december 2019
Mobiliteit & toegankelijkheid

In november is het seniorenmaand in Haacht. De oudere inwoners worden dan getrakteerd op een brede waaier aan activiteiten. Er is keuze uit bijna 60 activiteiten, van lezingen, over sportinitiaties, tot een rondrit met een huifkar. Voor elk wat wils. Aangezien de ouderenadviesraad iedereen de kans wil geven om deel te nemen, richtten ze voor mensen die minder mobiel zijn een vervoersdienst in.

Het idee is simpel. Je vraagt minstens een week op voorhand een rit naar een activiteit aan en voor een bijdrage van 5 euro pikt een vrijwilliger van de raad je op en word je na afloop ook terug thuisgebracht. De vrijwilligers leggen de ritten af met hun eigen wagen of maken gebruik van een auto van het gemeentebestuur. De ouderenadviesraad had op voorhand het schepencollege aangesproken (zie de brief in de bijlage) om de auto’s van het bestuur te mogen gebruiken.

De raad maakte de vervoersdienst via verschillende kanalen bekend. Zowel op papier als online, zowel via flyers en posters als via mond-tot-mondreclame, maar er tekenden geen ouderen in op het aanbod. De ouderenadviesraad onderzoekt waarom de vervoersdienst niet aansloeg. Wellicht speelt het feit dat het woonzorgcentrum zelf vervoer voorzag voor haar bewoners een rol. Daarnaast blijken heel wat ouderen te carpoolen naar de activiteiten van de seniorenmaand.