Leren & digitale inclusie
De digitalisering blijft toenemen. Dat is ook de seniorenadviesraad van Brakel niet ontgaan. Daarom lanceerde de raad het Digipuntenproject. Inwoners van de gemeente kunnen met hun digitale vragen sinds kort terecht bij leerlingen van het GO! Atheneum Brakel en bij leerlingen van het Viso Cor Mariae Brakel.
lees meer
Welzijn & sociaal contact
Sinds de energieprijzen de hoogte in geschoten zijn, liggen veel mensen wakker van hun energiefactuur. Om die mensen een hart onder de riem te steken, opende stad Gent 70 warme winterplekken. “We willen Gentenaars de kans geven om op te warmen in een van onze buurthuizen of dienstencentra. De verwarming thuis moet dan wat minder aanstaan”, klinkt het.
lees meer
Mobiliteit & toegankelijkheid
Bewoners van het woonzorgcentrum kunnen zich sinds enkele jaren verplaatsen met een minibus. ‘De minibus’ is een busje dat mensen die minder mobiel zijn vervoert. Meestal wordt het busje ingezet bij uitstappen georganiseerd vanuit het woonzorgcentrum.
lees meer
Inkomen & armoede
De stad Turnhout lanceert een koudeplan. Dat plan houdt in dat iedereen zich gratis mag komen opwarmen in de dienstencentra van de stad. Wie wil, kan er ook een praatje slaan met andere bezoekers, de krant lezen of er een goedkope maaltijd nuttigen.
lees meer
Welzijn & sociaal contact
Mensen met dementie en hun mantelzorgers kunnen sinds vrijdag 23 september deel uitmaken van een contactkoor. Het koor is een initiatief van Zorgcampus Langemark-Poelkapelle.
lees meer
Zorg & gezondheid
Oudere inwoners van Sint-Gillis-Waas kunnen gratis een AED-cursus volgen. De cursus wordt georganiseerd door de Wase Hulpdienst op vraag van de gemeente en in samenwerking met de ouderenadviesraad.
lees meer
Zorg & gezondheid
In Zottegem gaat er tweemaandelijks een Praatcafé Dementie door voor familieleden en vrienden van dementie. Tijdens elk Praatcafé staat er een ander thema centraal. Het laatst gekozen thema is vroegtijdige zorgplanning en palliatieve zorg.
lees meer
Sport & bewegen
In Gooik kunnen 55-plussers vanaf september lessenreeksen volgen om vallen te voorkomen. “Want veel ouderen krijgen te maken met kracht- en evenwichtproblemen. Dat zorgt ervoor dat ze vatbaar zijn voor vallen. Lessenreeksen die inzetten op valpreventie, zijn dan ook een echte meerwaarde”, vertelt Ann Colpaert, initiatiefneemster.
lees meer
Leren & digitale inclusie
Om inwoners van Mechelen wegwijs te maken met de smartphone of tablet, besloot het team 'digitale geletterdheid' van de Mechelse Ouderenraad om een wandelzoektocht te organiseren. De zoektocht laat de inwoners kennismaken met online routeplanning, het scannen van QR-codes, het nemen van foto’s met de smartphone of het opzoeken van informatie.
lees meer
Mobiliteit & toegankelijkheid
Poperingse jongeren die na een avondje fuiven naar huis willen, kunnen al een lange tijd gebruikmaken van taxicheques. Zo raken ze met behulp van een taxi veilig thuis, én de taxiritjes zijn dankzij de cheques een pak goedkoper. Maar sinds kort kunnen ook 65-plussers en mensen met een kwetsbaarheid uit Poperinge een beroep doen op die cheques.
lees meer