Gooiks infoblad wordt ingesproken voor slechtziende inwoners

19 juli 2022
Mobiliteit & toegankelijkheid
Koen inleessessie

(foto: Koen Baert tijdens een inleessessie)

Inwoners uit de gemeente Gooik kunnen informatie uit de gemeente terugvinden in het gemeentelijk informatieblad ‘Info Gooik’. Maar sommige inwoners zijn blind, slechtziend of bejaard en voor hen is de informatie uit Info Gooik dus niet of moeilijk toegankelijk. Beweging.net Gooik, een netwerk van lokale sociale organisaties, besliste daarom om de inhoud van relevante artikelen voor die doelgroep in te lezen. Het project kreeg de naam ‘Uitgesproken Gooik’.

Het is niet de eerste keer dat in de gemeente Gooik geschreven informatie toegankelijk gemaakt wordt voor slechtziende Gooikse inwoners. “Tot een tiental jaar geleden deelde het Gooikse OCMW ‘Welzijnsbanden’ uit aan slechtziende inwoners. Een welzijnsband was een casette met het belangrijkste gemeentelijke nieuws van de voorbije drie maanden”, legt Jo Baert van Beweging.net uit. “Beweging.net Gooik zet dat project nu op een hedendaagse, modernere manier verder.”

Gooikse vrijwilliger Koen Baert leest de teksten in, en de cassettes worden vervangen door een geluidsdrager. Een burger die het nieuws wil beluisteren, krijgt thuis een makkelijk te gebruiken luidspreker. Ook wel de luisterbox genoemd. Om met de luisterbox aan de slag te gaan, hebben burgers geen andere technische hulpmiddelen nodig, en ook geen kennis of ervaring met het toestel. Ook mensen uit woonzorgcentra kunnen Uitgesproken Gooik beluisteren. “De animatieploeg van een woonzorgcentrum kan de gesproken informatie terugvinden op de website van de gemeente. Bewoners die hun kamer niet kunnen of wensen te verlaten, kunnen ook gebruikmaken van de luisterbox.”

Of er een massa mensen geholpen wordt met ons initiatief? Dat niet. Maar we maken vandaag al voor een beperkte groep een verschil. Bovendien gaan we het project zeker evalueren en in de toekomst misschien uitbreiden", besluit Baert.

Ben je inwoner van Gooik en heb je interesse in een luidspreker? Neem dan contact op met Jo Baert via 02 532 05 27 of 0475 41 39 11. | Wil je het nieuws uit Info Gooik graag beluisteren? Surf dan naar de website van de gemeente.