Mechelse ouderenraad verkleint digitale kloof via wandelzoektocht

01 augustus 2022
Leren & digitale inclusie
Wandelzoektocht Mechelen

Om inwoners van Mechelen wegwijs te maken met de smartphone of tablet, besloot het team 'digitale geletterdheid' van de Mechelse Ouderenraad om een wandelzoektocht te organiseren. De zoektocht laat de inwoners kennismaken met online routeplanning, het scannen van QR-codes, het nemen van foto’s met de smartphone of het opzoeken van informatie.

‘Oep de W@ggel’. Dat is de naam van de wandeling die de Mechelse ouderenraad op 1 mei lanceerde. Het doel? De digitale vaardigheden van de Mechelse inwoners aanscherpen. En tegelijk leren de deelnemers ook bij over de stad, want tijdens de wandeling moeten ze opdrachten maken via de smartphone. De opdrachten zijn meerkeuzevragen over de geschiedenis, de architectuur en de cultuur van de stad. “Zo worden plezier en beweging gecombineerd met digitale kennis”, legt Emiel Neuckens, voorzitter van de Mechelse ouderenraad, uit.

Om mensen te motiveren de (digitale) vragenlijst in te vullen, is er een wedstrijd verbonden aan de wandeling. “De drie deelnemers met de meeste juiste antwoorden, winnen een waardebon.” De wandeling is bovendien barrièrevrij en is zo’n 3km lang.

Alleen of in team

Wie graag deelneemt aan de wandelzoektocht, maar nog geen of te weinig digitale vaardigheden heeft om de vragenlijst via de smartphone in te vullen, kan een papieren versie aanvragen bij UiT in Mechelen. Ook mensen die geen smartphone of tablet hebben, kunnen een papieren vragenlijst krijgen. Wil je graag digitaal deelnemen, maar heb je hulp nodig? “Dan kan je begeleiding aanvragen tijdens de wandeling”, licht Malou Doumen, secretaris van het team digitale geletterdheid, toe. “Of je kan ook deelnemen met je (klein)kinderen of vrienden.”

De wandeling is gratis en loopt nog tot 30 september. De prijsuitreiking gaat door tijdens de plenaire vergadering van de Mechelse Ouderenraad op 29 september. | Wil je meer informatie, heb je nood aan hulp of aan begeleiding? Mail dan naar ouderenraad@mechelen.be. | Wil je graag een fysieke vragenlijst? Ga dan langs op de Dienst Toerisme van de stad.