Ouderenraden in coronatijden: Wat met activiteiten?

Werking ouderenraden
activiteiten ouderenraden corona

Met de lockdown in maart werd het sociale leven van de ene op de andere dag stilgelegd. Dat hield ouderenraden echter niet tegen oplossingen te vinden om hun werking verder te zetten, generatiegenoten een hart onder de riem te steken of hulp te bieden. Maar de pandemie blijft lokale ouderenraden uitdagen. Hoe gaan zij om met het coronavirus en de veiligheidsmaatregelen? Wij gingen bij verschillende ouderenraden horen hoe zij de organisatie van activiteiten aanpakken.

Veiligheid troef

Gemeenten beslissen deels zelf of activiteiten kunnen doorgaan tijdens deze coronaperiode (met uitzondering van lockdowns). Dat zorgt voor lokale verschillen en dus ook voor verschillende mogelijkheden om als lokale ouderenraad activiteiten te organiseren. Uit voorzorg beperken of verbieden sommige gemeenten fysieke bijeenkomsten. Andere gemeenten sporen ouderenraden dan weer aan om waar mogelijk, volgens de geldende regels van dat moment, fysieke bijeenkomsten te organiseren.

Na de eerste lockdown werden activiteiten coronaproof aangeboden. Gezien samenkomen veilig moest gebeuren, zetten ouderenraden en verenigingen daarbij vooral in op buitenactiviteiten, zoals fietsen en wandelen. De ouderenraad van Boechout schudde bijvoorbeeld een nieuw initiatief uit de mouw, de gezondheidswandelingen. Om de 14 dagen deden ze met een 15-tal personen een korte wandeling, mét mondmasker. En om ervoor te zorgen dat de ouderen in de gemeente Opwijk veilig het huis uit konden, verdeelde een vereniging gepersonaliseerde mondmaskers en handgrepen voor winkelkarren.

Om groepsactiviteiten veilig te laten verlopen, stelden de ouderenraden in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver bij activiteiten telkens een coronaverantwoordelijke aan, die instond voor het bewaken van de op dat moment geldende veiligheidsmaatregelen.

Creatieve alternatieven

In deze coronasituatie laten ouderenraden zien dat ze creatief kunnen zijn. Nieuwe ideeën voor activiteiten zien het licht. In Brakel bijvoorbeeld organiseerde de ouderenraad de online cursus ‘Muziek bij u thuis op ongewone instrumenten’. Al gehoord van Piccolo trompet, Zingende zaag en Mandoline? De Brakelse ouderen weten nu hoe deze instrumenten klinken.

Het is natuurlijk niet evident om grote feesten, zoals 80-jarige feesten of seniorenfeesten coronaproof te organiseren. Maar uitstel is geen afstel. Feesten worden volgend jaar opnieuw opgepikt. En intussen zorgt men voor een alternatief. In Diksmuide ontvingen de 80-plussers een geschenkje aan hun deur. In Oostrozebeke brachten de leden van de seniorenraad goodiebags met kleine attenties en een infoblad tot bij de 80-plussers.

En ook in Machelen prikkelde de coronasituatie de creativiteit van de ouderenraad. Die vroeg zich af: ‘Wat willen we bereiken met ons seniorenfeest?’ Ze kwamen tot de vaststelling dat ze de aandacht voor ouderen in de gemeente wilden versterken en besloten de straat in te trekken. Op verschillende plaatsen in de gemeente speelden orgeldraaiers muziek en de ouderenraad deelde infobrochures uit met het gemeentelijk aanbod voor senioren. Iedereen die langskwam kreeg bovendien een ijsje. Bijkomend voordeel was dat het om een buitenactiviteit en een overzichtelijk aantal mensen ging.

Wat met de jaarlijkse Ouderenweek?

In de derde week van november vindt traditioneel de Ouderenweek plaats, waarin lokale ouderenraden, verenigingen, en gemeenten elk jaar opnieuw hard werken om de ouderen in de gemeente extra in de kijker te zetten. Ze plannen activiteiten, vestigen de aandacht op een specifieke thematiek, feesten en vieren.

Helaas werden - omwille van een nieuwe lockdown - de voorbereidingen van activiteiten veelal noodgedwongen stopgezet. In Berlaar en Machelen werd een programma uitgewerkt, rekening houdende met vorige coronamaatregelen. Wegens verstrengingen, werden ook dat programma geschrapt.

In Kortenaken zet men deze Ouderenweek volledig in op het digitale. De lokale ouderenraad voorziet een digitaal alternatief onder de noemer ‘Senioren Samen Sterk’ met online beweegsessies, een thuisbingo, een zangnamiddag en positiviteitstips.

Steenokkerzeel vervangt het Ouderenweek-slotfeest waarbij altijd een maaltijd wordt voorzien, door een aan huis geleverde maaltijd.

Warm contact behouden

Ouderenraden zoeken naar manieren om met elkaar te kunnen blijven communiceren. In Dilbeek startte de ouderenraad met een digitale nieuwsbrief om het contact met hun leden niet te verliezen. In Affligem zag een seniorenkrantje het licht, dat werd verspreid via de ouderenverenigingen.

Heldere informatie tot bij ouderen in de gemeente brengen, is van cruciaal belang. Gemeenten als Koekelare en Beersel maakten van deze pandemie gebruik hun ouderengids te actualiseren. De Haachtse seniorenraad ijverde ervoor om 2 volledige pagina’s in het tweemaandelijks gemeenteblad ‘Hecht Haacht’ te reserveren voor de Haachtse senioren. Ze informeren zo over dementievriendelijk Haacht, geven beweegtips en maken wegwijs in gemeentelijke informatiekanalen. Maar ook via digitale kanalen als nieuwsbrief, Facebook en Hoplr informeert raad over allerlei thema’s, zoals digitalisering en eenzaamheid.

Om op een veilige manier in contact te blijven met mensen die eenzaamheidsgevoelens ervaren, organiseren tal van gemeenten, waaronder Diksmuide, Steenokkerzeel en Lommel opbelacties. De belvrijwilligers zijn vaak ouderen die andere ouderen opbellen.

Het draaiboek ‘Hoe gaat het met u? Draaiboek lokale opbelacties’ is een nuttig instrument voor ouderenraden of gemeenten die een opbelactie willen starten.

Nog meer activiteiten? Laat het ons weten!

Deze initiatieven zullen ongetwijfeld herkenbaar of inspirerend klinken. Organiseert jouw gemeente of ouderenraad nog andere activiteiten? Laat het ons hieronder weten! Of neem contact op met ons via lokaal@vlaamse-ouderenraad.be of 0470 74 23 12.

Meer informatie

Lees zeker ook ons artikel over de golf van lokale solidariteit tijdens de eerste lockdown.

Reacties

Door de Covid-pandemie blijven onze contacten, ook in het verenigingsleven, al maandenlang beperkt. Bovendien zijn de dagen korter en kouder waardoor we minder lang buiten kunnen vertoeven. We beseffen meer dan ooit hoe belangrijk een babbel of een kleine attentie is.

Positieve spreuken
Op initiatief van het bestuur en de seniorenraad van Puurs-Sint-Amands staken we bij 65-plussers een postkaart in de bus. We konden hiervoor rekenen op de hulp van heel wat vrijwilligers uit de seniorenraad, lokale verenigingen en andere helpende handen.

Vooraan op de kaart een bemoedigende, positieve spreuk die wat extra warmte in huis brengt. We kozen tien verschillende spreuken. Elk gezin met een 65-plusser kreeg deze week één van de tien versies in zijn bus. Ook alle bewoners van de assistentiewoningen en woonzorgcentra ontvingen een kaart.

Luisterlijn voor 65+

De postkaart bezorgt niet alleen een positieve boodschap. Ze kondigt ook meteen de lancering van de luisterlijn voor 65-plussers aan. De medewerkers van de lokale dienstencentra en thuiszorgcoördinatie zijn elke werkdag van 14u tot 16u bereikbaar voor een babbel of een praktische vraag. Via de seniorenraad zorgen we ook voor opvolging door bijvoorbeeld een vrijwilliger te koppelen aan iemand die graag op frequente basis een telefoontje wil krijgen. In deze moeilijke tijden kan een telefoontje echt het verschil maken.

Meer info: https://www.puurs-sint-amands.be/nu-ook-luisterlijn-voor-65-plussers

Nathalie Sluyts - 17 december 2020 | 13:15

Plaats een reactie

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.