“Bilzen heeft én een ouderenraad, én vijf werkgroepen”

Werking ouderenraden
Seniorenadviesraad Bilzen

© Seniorenadviesraad Bilzen

De laatste jaren gaan lokale ouderenraden en lokale besturen steeds vaker op zoek naar vernieuwende manieren om als lokale ouderenraad de stem van ouderen te vertolken. En dat zo’n nieuwe manier van werken positief kan uitdraaien, bewijst de lokale ouderenadviesraad van Bilzen. Sinds enkele jaren heeft de ouderenraad een vernieuwende structuur die een positieve impact lijkt te hebben op de interactie tussen oudere inwoners, de ouderenraad, het lokaal bestuur en de schepen. Benieuwd? Wij vuurden vier vragen af op de betrokkenen.   

Hoe is de lokale ouderenraad van Bilzen geëvolueerd doorheen de jaren? 

Geert Koninckx, voorzitter: “De lokale ouderenraad van Bilzen bestaat al sinds 1 maart 1993. Maar de manier waarop we destijds werkten, is helemaal niet meer te vergelijken met de ouderenraad van vandaag. In 1993 mochten enkel ouderen die lid waren van een ouderenvereniging zich aansluiten bij de ouderenraad. Zo’n 15 jaar geleden werden de 55-plussers van de stad bevraagd via een enquête. Die polste naar waar de stad tekortschoot voor oudere inwoners. Uit de bevraging bleek dat ook inwoners die geen lid waren van een ouderenvereniging, zich graag wilden aansluiten bij de ouderenadviesraad. De toenmalige schepen besliste daarom dat ook zij zich bij de ouderenraad mochten vervoegen.” 

“Twee jaar later, in 2011, werd ik voorzitter van de lokale ouderenraad. En onze lokale ouderenraad bleef ook nadien evolueren. Zo kregen we in 2009, drie legislaturen geleden, een seniorenambtenaar toegewezen die erg geëngageerd was. Dat heeft toch heel wat zaken in beweging gebracht.” 

Hoe onderscheidt de lokale ouderenadviesraad van Bilzen zich vandaag van andere seniorenraden? 

Heleen Loyens, hoofdmedewerker Senioren: “De toenmalige seniorenambtenaar kwam met het idee om werkgroepen op te richten, om in kleine groep te kunnen brainstormen over relevante thema’s voor ouderen. En zo geschiedde. Vandaag heeft Bilzen vijf werkgroepen: vrije tijd, actief ouder worden, communicatie, wonen en mobiliteit. Elke oudere inwoner uit de stad kan en mag zich aansluiten bij zo’n werkgroep. Wie interesse heeft in een thema, is welkom. De werkgroepen komen eenmaal per maand samen.” 

In kleine groep brainstormen we over relevante thema's voor ouderen. Iedere oudere inwoner uit de stad kan en mag zich aansluiten.

Heleen Loyens, hoofdmedewerker Senioren

Cassie Collings, coördinator Senioren en Gezondheid: “In elke werkgroep zetelt er minstens één lid van de ouderenraad. Die koppelt alle informatie die in een groep naar boven komt, terug naar de raad. Het voordeel van de thematische groepen? Wie deel uitmaakt van een werkgroep, heeft ook écht interesse in een specifiek thema. Je moet bovendien geen lidmaatschap aangaan. Dat verlaagt voor velen de drempel. En wil je je engagement na een tijdje opzeggen? Of kan je soms niet aanwezig zijn op een bijeenkomst? Dan is dat geen enkel probleem. De meeste werkgroepen tellen tussen de 5 en de 10 deelnemers.” 

Wat doen de werkgroepen precies? 

Collings: “De deelnemers van een werkgroep schrijven vaak adviezen. Soms geeft de lokale ouderenraad de werkgroep instructies voor een advies, soms kiest de werkgroep zelf een problematiek om een advies over te maken. Onlangs schreef de werkgroep mobiliteit er bijvoorbeeld eentje over gevaarlijke kruispunten, straten en andere verkeersituaties in de stad. Nadat een advies klaar is, bezorgt de werkgroep het advies aan de ouderenadviesraad. De raad moet het advies goedkeuren, vooraleer het aan het schepencollege wordt bezorgd. Meestal volgt het schepencollege de adviezen volledig of gedeeltelijk op. Indien het schepencollege een advies niet opvolgt, krijgt de ouderenraad altijd een motivering hoe dat komt.” 

“Er is ook een goede wisselwerking tussen de werkgroepen en de ouderenraad, de stedelijke seniorendienst en de schepen. Wanneer een werkgroep mij bijvoorbeeld aandachtspunten bezorgt, kan ik daar rekening mee houden bij nieuwe beleidsvoorstellen. En wanneer de stad een beslissing neemt over iets dat ook ouderen aanbelangt, informeer ik op mijn beurt de werkgroepen. Ook wanneer de dienst Senioren een activiteit organiseert, communiceren we dat tijdig naar de ouderenraad.” 

Koninckx: “De werkgroepen zetten soms ook activiteiten op. Zo richtte de werkgroep digitalisering een project computerhulp op. Ouderen met digitale vragen kunnen op vrijdagvoormiddag met die vraag naar het Seniorenhuis trekken, of op maandag- en donderdagmiddag naar het Lokaal Dienstencentrum De Wijzer. Een vrijwilliger beantwoordt hun vragen met plezier. En de werkgroep communicatie startte een nieuwsbrief op, ‘Sensor’. De nieuwsbrief komt viermaal per jaar uit. In het begin telde hij 6 pagina’s, ondertussen zijn het er al 12. Dat bewijst dat de nieuwsbrief een succes is!” 

Wat is het geheim achter jullie succesvolle werking?  

Collings: “In de ouderenraad komen afgevaardigden van woonzorgcentra, afgevaardigden uit ouderenverenigingen, geëngageerde burgers, medewerkers van de dienst Stedelijke Toegankelijkheid en ikzelf als seniorenambtenaar samen. Ook de schepen is op elke vergadering aanwezig. Dat komt de samenwerking tussen de adviesraad, het lokaal bestuur en de schepen ten goede. Informatie kan rechtstreeks met elkaar uitgewisseld worden.” 

Koninckx: “Bovendien zijn de deelnemers van de werkgroepen stuk voor stuk geëngageerd. Het zijn vrijwilligers, en ze komen niet omdat ze een vergoeding willen krijgen. Ze komen omdat ze gemotiveerd zijn om te vergaderen en omdat ze zaken in beweging willen zetten. Ze genieten ook enorm van de waardering die ze krijgen. Wanneer het schepencollege hun advies volgt, voelen ze dat er naar hen wordt geluisterd. Ook inwoners appreciëren ons. Het gebeurt vaak dat iemand van de werkgroepen wordt aangesproken door een buurtbewoner met interesse in het werk van de ouderenraad. En ook de seniorenwerking beloont zijn leden en vrijwilligers voor hun harde werk. Zo organiseren we jaarlijks een vrijwilligersfeest of gaan we op vrijwilligersuitstap.” 

Loyens: “Het helpt ook dat zowel ons lokaal bestuur als de schepen een groot hart heeft voor de oudere inwoners. Mocht de stad Bilzen een schepen hebben die geen voeling heeft met ouderen, zou de samenwerking direct een pak stroever verlopen.” 

Wij zetten ouderen in hun kracht, in plaats van hen te bepamperen. We beseffen dat de kennis die ze hebben van onschatbare waarde is, en we rekenen dan ook op hen wanneer we advies nodig hebben.

Cassie Collings, coördinator Senioren en Gezondheid

Collings: “Wij zetten ouderen in hun kracht, in plaats van hen te bepamperen. We beseffen dat de kennis die ze hebben van onschatbare waarde is, en we rekenen dan ook op hen wanneer we advies nodig hebben. Maar ook andere diensten houden rekening met de oudere inwoners én vragen hun advies. Onlangs nog kwam de sportdienst van de stad naar ons met de vraag: wat kunnen we aanbieden, zodat we ook ouderen bereiken? Jammer genoeg werkt niet elke stad of gemeente op dezelfde manier. We beseffen dus dat we onze pollekes met beide handen mogen kussen!” 

Meer weten?

Surf dan naar de website van de seniorenraad.