Sjat Kaffei: Mobiele koffieklets

Welzijn & Sociaal contact
Afbeelding flyer Sjat Kaffei met de bakfiets die dienst doet als koffiebar en enkele keuvelende personen

Hoewel de zon zich al verscholen heeft achter de hoge gebouwen die het Brusselse Fontainasplein omringen, is er aan sfeer geen gebrek in het gezellige tentje dat lokaal dienstencentrum Forum er geïnstalleerd heeft. De lekkere koekjes en koffie, comfortabele stoeltjes en fleurige bloemen doen je de stadsdrukte even vergeten. Welkom bij mobiele koffiebar Sjat Kaffei!

De kracht van koffie

Dat een simpel kopje koffie mensen kan samenbrengen is geen geheim. Lokaal dienstencentrum Forum besloot het potentieel van het zwarte goud ten volle te benutten, door er het project Sjat Kaffei omheen te bouwen. Via het project brengen de medewerkers het lokaal dienstencentrum naar buiten. Met een goed uitgeruste bakfiets, die dienst doet als koffiekar, trekken ze de publieke ruimte in. Iedere passant is welkom voor een lekker kopje koffie en/of een fijne babbel. Voor zij die geen koffie drinken is er trouwens frisse huisgemaakte limonade voorzien, voor elk wat wils!

Doorheen de zomer werd de mobiele koffiekar op drie Brusselse pleinen geïnstalleerd. Niet toevallig liggen de drie pleinen in de buurt van de nieuwe locatie die Forum vanaf 2020 zal betrekken. Via de koffiekar kwamen spontane ontmoetingen tussen mensen tot stand, maar het is meteen ook een laagdrempelige kennismaking met het lokaal dienstencentrum. Bijkomend voordeel is dat Forum op deze manier al op voorhand kennis kon maken met de nieuwe buurt en de mensen die er wonen.

Passanten die tijd en zin hadden, werden uitgenodigd om meer te vertellen over hun wijk. In samenwerking met partnerorganisatie Samenleven vzw werd een grote kaart van de buurt voorzien waarop naar hartenlust geschreven en gekleurd mocht worden. Op die manier werden vragen beantwoord als: waar is het fijn vertoeven in jouw wijk, waar laat je je liever niet zien, naar welke winkels ga je, waar begint en eindigt je wijk, … Zo leerden de medewerkers van Forum op korte tijd heel veel bij over hun nieuwe buurt.

Al die wist-je-datjes, boeiende verhalen, maar ook knelpunten en struikelblokken zullen worden geanalyseerd, waarna de medewerkers van Forum een aantal conclusies willen toelichten tijdens een slotevenement. Aangezien zij niet alles op hun eentje kunnen aanpakken, hopen ze partnerschappen aan te kunnen gaan met andere organisaties uit de buurt en signalen van de buurtbewoners ‘op de juiste tafels’ te kunnen leggen.

(lees verder onder de foto)

De kaart van de buurt

Zorgzame wijken

Met hun mobiele koffiekar hoopte Forum om ook geïsoleerde ouderen tegen te komen en hen de weg naar het lokaal dienstencentrum te wijzen. Deze ouderen bereiken bleek echter niet vanzelfsprekend te zijn. De medewerkers slaagden er wel in om contacten te leggen met betekenisvolle buren. Door af en toe langs te gaan bij kwetsbare ouderen of eens een boodschap te doen, vervullen deze buren een cruciale, zelfs levensnoodzakelijke, rol. Al beseffen ze dat zelf vaak niet.

Om deze steun- en brugfiguren te ondersteunen wil Forum verder bouwen aan zorgzame wijken. “Een zorgzame wijk is een wijk waarin mensen zorg dragen voor elkaar. Ze weten wie er woont en werkt en ze kunnen elkaar bijstaan wanneer dat nodig is. Ze vragen wel eens hoe het gaat en wat ze voor elkaar kunnen doen. Kortom, mensen letten op elkaar,” aldus Aline Celis (centrumverantwoordelijke Forum).

“Een zorgzame wijk is een wijk waarin mensen zorg dragen voor elkaar. Ze weten wie er woont en werkt en ze kunnen elkaar bijstaan wanneer dat nodig is. Ze vragen wel eens hoe het gaat en wat ze voor elkaar kunnen doen. Kortom, mensen letten op elkaar.”

De meerwaarde van zo’n zorgzame wijken kan niet onderschat worden. Zeker voor ouderen in Brussel, die niet steeds de nodige aandacht krijgen. Hoewel er wel veel organisaties in Brussel zich richten naar ouderen, worden ze nog al te makkelijk vergeten door de stad. Zo is het aanbod aan activiteiten en diensten lang niet altijd aangepast aan of bereikbaar voor ouderen. Een gemiste kans, want, zoals Julie Denef (projectverantwoordelijke Sjat Kaffei) het treffend samenvat: “Als je goed doet voor ouderen, doe je goed voor iedereen.”

“Als je goed doet voor ouderen, doe je goed voor iedereen.”

De fiets gaat niet op stal

Hoewel Sjat Kaffei inmiddels afgerond is, zal de bakfiets veelvuldig gebruikt blijven worden. De medewerkers van Forum dromen al van een vervolg waarbij niet kennismaking, maar dienstverlening centraal staat. In de tussentijd kunnen ook de andere dienstencentra van LD3 (collectief van drie lokale dienstencentra, waaronder Forum) gebruik maken van de bakfiets. Bijvoorbeeld om het sociaal restaurant te promoten, om het transport van de klusjesdienst te vereenvoudigen of om in de winter hartverwarmende soep te verdelen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!