Machelen zet in op huisbezoeken: “We willen ouderen laten weten dat we er altijd zijn, voor iedereen.”

Welzijn & Sociaal contact
Huisbezoek Machelen

Omdat de deelnemers tijdens georganiseerde activiteiten vaak dezelfde zijn en er dus weinig tot geen nieuwe ouderen bereikt worden, besliste de gemeente Machelen om meer outreachend te werken. Daarvoor doet de beleidsmedewerker Ouderenwelzijn samen met de medewerkers van de thuisdiensten een beroep op ouderenverenigingen en vrijwilligers. Samen gaan ze tijdens de ouderenweek van deur tot deur bij de oudere inwoners, mét een koffietas vol lekkernijen als attentie.

De ouderenweek in Machelen staat dit jaar in het teken van eenzaamheid. Waarom net dat thema?

Vanessa Mommens, beleidsmedewerker Ouderenwelzijn: “In onze gemeente werden er tijdens de ouderenweek altijd activiteiten georganiseerd. Zowel de medewerkers van de thuisdiensten als de leden van de welzijnsraad merkten op dat we met die activiteiten vooral ouderen bereikten die sociaal en mobiel waren. Maar we weten dat er binnen onze ouderenpopulatie een doelgroep is die omwille van psychosociale, economische of medische redenen niet naar onze activiteiten kan of wil komen. En laten dat nu net risicofactoren zijn die de kans op eenzaamheid vergroten.”

“Daarom beslisten we om het dit jaar over een andere boeg te gooien. We willen onze doelgroep verbreden, en net de mensen bereiken die we de vorige jaren niet bereikten. Dit jaar gaan we de ouderenweek dan ook gebruiken om actief naar mensen toe te gaan. Samen met de medewerkers van de thuiszorgdiensten en vrijwilligers gaan we een week lang de oudere inwoners van Machelen bezoeken.”

Dit jaar gaan we de ouderenweek dan ook gebruiken om actief naar mensen toe te gaan.

Hoe verloopt zo’n bezoek?

Mommens: “Tijdens de ouderenweek willen we alle ouderen tussen de 75 jaar en de 85 jaar bezoeken. De 85-plussers bezochten we al toen we ons Gele Doosproject uitrolden. Zij kennen onze diensten dus al. De ouderenweek zien we slechts als een startschot van ons project. Wie tussen 21 en 27 november nog niet bezocht werd, kan later nog een bezoekje van ons verwachten.”

“Met ons bezoek willen we inwoners van Machelen laten weten dat iedereen bij ons terechtkan. Niet enkel iemand die een hulpvraag heeft, of niet enkel mensen die worstelen met een praktisch probleem. Ook wanneer iemand gewoon behoefte heeft aan een babbel, of even sociaal contact wenst. We zijn er voor iedereen. Daarnaast informeren we de inwoners natuurlijk ook over onze dienstverleningen: van maaltijden aan huis, tot tuinonderhoudsdiensten en de mogelijkheid tot het aanvragen van vervoer.”

We zijn er ook wanneer iemand behoefte heeft aan een babbel, of even sociaal contact wenst

“We hopen dat we via de huisbezoeken onze thuisdiensten in de kijker kunnen zetten. Tijdens het bezoek laten we een flyer achter met een foto van ons thuisdienstenteam. Ook de vragen waarmee je bij hen terecht kan, vermelden we, net zoals de contactgegevens van helpende verenigingen. En op de koffietas – die we tijdens het bezoek afgeven - staat de slogan ‘Je staat er niet alleen voor’, samen met onze contactgegevens.”

Heeft het initiatief nog voordelen?

Mommens: “We willen tijdens de ouderenweek inwoners niet alleen laten kennismaken met onze dienstverlening, we willen vooral ook een project opzetten waarbij meerdere diensten van de gemeente worden gesensibiliseerd. Zo hebben we bijvoorbeeld ook scholen betrokken. Kinderen van verschillende Machelse scholen hebben inspirerende spreuken aangeleverd die we tijdens het huisbezoek afgeven. En door scholieren uitleg te geven over ons project, wordt het thema eenzaamheid een gespreksonderwerp in de klas. Dat iedereen zich al van jongs af aan bewust is van de problematiek, vinden we alleen maar positief! Eenzaamheid is van alle leeftijden, en het doorbreken van de taboe is een noodzaak.”

“Ook gemeenschapswachten worden geïnformeerd over het project en krijgen meer duiding rond de eenzaamheidsproblematiek. Komen ze iemand tegen met een hulpvraag? Dan verwijzen ze die persoon door naar ons.”

Dat iedereen zich al van jongs af aan bewust is van de problematiek, vinden we alleen maar positief!

Niet elke oudere is eenzaam, toch bezoeken jullie alle 75- tot 85-jarigen in het kader van het thema eenzaamheid. Hoe pak je dat aan?

Mommens: “Mensen met eenzaamheidsgevoelens traceren is een onmogelijke opdracht. Eenzaamheid is tenslotte een subjectief en individueel gevoel. Onze langetermijndoelstelling is daarom om mensen in verbinding te brengen met anderen door sociale contacten te faciliteren. Een eerste stap daarvoor is onze thuisdiensten en verenigingen bekend maken.”

“We weten dat niet alle mensen die we bezoeken eenzaam zullen zijn. We focussen tijdens ons bezoek dus niet op eenzaamheid, maar op onze bereikbaarheid. De inwoners zullen vandaag misschien nog geen beroep doen op ons aanbod, maar in de toekomst wel een hulpvraag krijgen. Dan is het goed dat ze al op de hoogte zijn van ons aanbod. Of misschien is er wel iemand in hun omgeving die ze kunnen doorverwijzen naar een van onze diensten?”

We focussen tijdens ons bezoek dus niet op eenzaamheid, maar op onze bereikbaarheid.

“We verplichten ook niemand om ons binnen te laten. We informeren iedereen per brief dat we langskomen, wanneer het bezoek zal plaatsvinden en wat het doel van het bezoek is. Een inwoner kan ons op voorhand altijd verwittigen als hij of zij echt geen bezoek wenst. Al hopen we natuurlijk dat iedereen de deur voor ons opent! En wanneer iemand niet thuis is tijdens ons bezoek, kan die persoon altijd nog een huisbezoek aanvragen op een later tijdstip.”

Mok Machelen
Koffietas 'Je staat er niet alleen voor'