Kopzorgen Verdienen Zorg: inspirerende initiatieven in beeld

Welzijn & Sociaal contact
kopzorgen ouderenraden

In oktober 2020 lanceerde de Vlaamse Ouderenraad de campagne Kopzorgen Verdienen Zorg. Daarmee vragen we aandacht voor het psychisch welzijn van ouderen. Op latere leeftijd nemen ingrijpende kantelmomenten en verlieservaringen namelijk toe, maar daarover wordt vaak licht heen gegaan. Het is hoog tijd om psychische problemen bij ouderen bespreekbaar te maken. Na talloze gesprekken met ervaringsdeskundigen, praktijkorganisaties en experten werkt de Vlaamse Ouderenraad nu druk aan beleidsvoorstellen. Het doel? Tegen de Ouderenweek van 2021 een mooie bundeling aanbevelingen klaar hebben.  

In tussentijd kan je als lokale ouderenraad natuurlijk al met het thema aan de slag gaan, bijvoorbeeld naar aanleiding van de Ouderenweek. 

Uit onze inspiratiedatabank

Wij doken voor jou de inspiratiedatabank van ouderenraden.be in. Hieronder bundelen we heel wat goede praktijken die kopzorgen van ouderen bespreekbaar maken. Laat ze je inspireren! 

  • Hoboken heeft sinds kort een project lopen rond mentaal welzijn. Via verschillende activiteiten wil de stad in samenwerking met de ouderenraad het mentaal welzijn van de inwoners verbeteren. Een van die activiteiten is een ontmoetingswandelingen, waarbij ouderen elkaar al wandelend leren kennen. Hier lees je meer over het project.  

  • Hoogstraten organiseert sinds 2015 contactmomenten voor en met alleenstaande 75-plussers. Hier lees je meer over het project.  

  • In Peulis wordt er een sterk buurtnetwerk uitgebouwd om ontmoetingen van ouderen in de gemeente te stimuleren. Lees daarover meer via deze link.  

  • ‘Buren voor Mekaar’ is een initiatief van de stad Hoegaarden. Het project wil ouderen uit hun isolement halen en ook bijspringen voor praktische zaken. Wil je meer weten over het initiatief? Lees dan verder via deze link

  • In Deerlijk werd er in 2018 een Mobiel Lokaal Dienstencentrum (MLDC) opgericht. Het dienstencentrum wil onder andere kwetsbare groepen bereiken en hun sociaal netwerk versterken. Het MLDC is ook een laagdrempelig aanspreekpunt bij hulpvragen en problemen. Verder lezen? Dat kan hier

  • Het gemeentebestuur van Boom ondertekende onlangs een gezondheidscharter. Daarmee bevestigde de gemeente dat ze wil inzetten op lokale preventieve gezondheidsacties. Meer info vind je hier

  • Een mantelzorger biedt zorg aan een hulpbehoevende uit zijn of haar directe omgeving. En hoewel mantelzorg opnemen niet gemakkelijk is, worden mantelzorgers vaak vergeten. Omdat een degelijke ondersteuning voor mantelzorgers belangrijk is, stelde het ondersteuningspakket VONK3 van de Thomas More Hogeschool een coachingsprogramma Mantelkracht op. Je kan hier meer lezen over Mantelkracht. 

Uit de Ouderenweek

Ook tijdens de voorbije Ouderenweken bezochten we heel wat initiatieven die inzetten op het psychisch welzijn van ouderen. Graag nemen we je mee terug naar initiatieven die nog steeds inspirerend kunnen zijn. 

  • Het traject 60-ers en 80-ers van hier van Vormingplus Kempen brengt ouderen samen om te praten over de dingen des levens, moeilijke zaken maar ook positieve zaken. Waar genieten zestigers en tachtigers van? Waarvan liggen ze ‘s nachts wakker? Kunnen de verschillende generaties leren van elkaar? Ontdek er hier meer over.  

  • Een andere geaardheid kan ook voor heel wat kopzorgen zorgen. Er zijn naar schatting 200 000 oudere holebi’s en transgenders in ons land. Een deel van hen woont in woonzorgcentra of komen in dienstencentra en dagcentra, anderen zijn actief in ouderenverenigingen en ouderenraden. Ze durven niet altijd zichzelf te zijn en kruipen vaak opnieuw in de kast. De Regenboogambassadeurs strijden daarom voor meer openheid over holebi-ouderen. Je leest hier meer over hun initiatieven. 

  • Het Pluscafé werd door de ouderenraad van Nazareth in het leven geroepen om een ontmoetingsplek voor ouderen te creëren. Hier lees je meer over het initiatief.  

  • Zorgmoatjes is een initiatief uit Zwevegem dat mensen met dementie en mantelzorgers uit hun isolement wil halen, hen fijne momenten wil doen beleven en het taboe op dementie wil doorbreken. Via deze link kan je de getuigenissen van drie Zorgmoatjes lezen. 

  • Huisdieren kunnen mensen met elkaar verbinden. Dat heeft de organisatie AAP vzw goed gezien. Ze brengen huisdiereigenaren in contact met mensen die een liefde hebben voor dieren, maar er niet dag in dag uit voor kunnen zorgen. Vrijwillige ‘plusbaasjes’ betekenen heel wat voor de baasjes en kunnen kopzorgen even wegnemen. Lees meer.  

Nog meer? 

Nog niet genoeg inspiratie gevonden via deze pagina? Op onze website www.kopzorgen.be vind je verschillende blogartikelen over het thema van de campagne. En hou de websites van de Vlaamse Ouderenraad goed in het oog, want over enkele maanden zal je onze beleidseisen zien verschijnen! 

Werkt jouw stad of je gemeente ook een initiatief uit om kopzorgen bij ouderen aan te pakken? Laat het ons weten via laurane.berkein@vlaamse-ouderenraad.be