Het Dorpspunt in Beveren-Ijzer - veel meer dan een buurtwinkel

Welzijn & Sociaal contact
Dorpspunt Beveren

Beveren aan de IJzer is een typisch klein Westhoekdorp met 750 inwoners. Net zoals in veel van die dorpjes, verdwenen de zelfstandige winkeliers er een na een. Ze konden niet op tegen de grote winkelketens die zich in de rand van de centrumsteden vestigden. Welzijnsgerichte en openbare  dienstverlening verdween er niet, maar werd gecentraliseerd in de hoofdgemeente of in een van de vier kernsteden in de streek en is in het dorp enkel nog ambulant aanwezig. Openbaar vervoer is er beperkt en dreigt zelfs verder afgebouwd te worden.

Nood aan een dorpspunt

Het Dorpspunt is een plek waar mensen samenkomen om er verdwenen diensten terug te vinden, waar ze elkaar kunnen ontmoeten en waar een antwoord wordt geboden op mobiliteitsproblemen van inwoners. Dit van oorsprong Duitse concept werd door De Lovie vertaald naar Beveren. De Lovie is een sociale organisatie die jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking ondersteunt waar nodig: thuis, op het werk of in een van haar locaties in de Westhoek. Uniek is dat het Dorpspunt dagelijks door zes medewerkers met een beperking mee uitgebaat wordt.

Voor de opstart van het Dorpspunt was er een intensieve bevraging bij diverse inwoners. Met stip vroegen zij een ruim assortiment aan brood en gebak. Er was wel de broodautomaat in het dorp, maar die bood een te beperkt aanbod en had te weinig capaciteit. Met dezelfde bakker werd een bestel- en leversysteem opgezet waardoor de inwoners nu dagelijks gegarandeerd hun bestelling in het Dorpspunt kunnen afhalen of zelfs aan huis geleverd krijgen. Na een jaar zijn er al 28 lokale leveranciers en producenten die hun producten in het Dorpspunt aanbieden. Voor de dagelijkse boodschappen hoeven de Bevernaars zich dus niet meer te verplaatsen.

Talent uit de buurt

Het Dorpspunt fungeert dus als dorpswinkel met aan ‘de toog’ de gebruikelijke praatjes. Maar je kan er ook gewoon even binnenlopen om er de krant te lezen of voor soep of koffie. Het kan er druk zijn. Zeker tijdens de maandelijkse activiteit, aanvankelijk georganiseerd door de medewerkers zelf, maar tegenwoordig meer en meer door vrijwilligers die hun talent met het dorp willen delen. Zo is er bijvoorbeeld Ria die maandelijks toegankelijke wandelingen organiseert. Ook zijn er theenamiddagen, een pannenkoekenslag, …

Daarnaast krijgen verenigingen er een plek om hun werking te delen. Binnenkort is er bijvoorbeeld een gezelschapsnamiddag van een ouderenvereniging en wordt er voor de eerste keer een mantelzorgcafé uitgeprobeerd.

Oplossing voor het mobiliteitsprobleem

De initiatiefnemers beschouwen het Dorpspunt bovendien als een plek waar fietsers en wandelaars eventjes kunnen pauzeren of er kleine herstellingen aan hun fiets kunnen uitvoeren. Toch heeft de mobiliteitsproblematiek in de gemeente veel meer aspecten. Oudere mensen moeten beroep doen op anderen als ze zelf niet meer met de auto rijden, ouders brengen hun kinderen naar her en der, het belbussysteem werd minder flexibel, ... De organisatie Taxistop denkt daarom in het Dorpspunt samen met deze mensen na over mogelijke oplossingen.

Meer informatie

www.facebook.com/groups/Dorpspuntinbeveren

Jan Vermeulen

De Lovie vzw