Jong en Oud in Gent

Vrijwilligerswerk
Ronny en Marleen zitten samen in een theaterzaal met rode stoelen. Ze lachen.

Jong en oud kunnen veel betekenen voor elkaar. Dat bewijzen Cecilia (67) en Martine (67), beide gepensioneerd leerkrachten. Ze zijn vrijwilligers bij Uilenspel vzw, een organisatie die kinderen in kansarmoede verbindt aan buurtbewoners die hen helpen bij hun schoolwerk. Uilenspel won afgelopen week de prijs 'Jong en Oud in Gent'. De jury van die wedstrijd bestond uit ouderen én jongeren. Ronny en Martine van de seniorenraad van Gent, maakten deel uit van die jury.

Jong en Oud in Gent

We trekken naar het Tinnepottheater in Gent. Het departement Ouderenzorg van de Stad Gent organiseert er tijdens de Ouderenweek al verschillende jaren de intergenerationele wedstrijd ‘Jong en Oud in Gent’. Iedereen die initiatieven neemt waarbij jong en oud van elkaar kunnen leren, kan er meedingen naar en prijs. Dit jaar waren er 16 projecten geselecteerd, waaruit drie winnaars werden gekozen door een jury van ouderen en leerlingen Humane Wetenschappen.

Ronny (65) en Marleen (59) maakten deel uit van de jury. Ze zijn lid van de seniorenraad van Gent en kwamen zo te weten dat er juryleden gezocht werden voor 'Jong en Oud in Gent'. "Het was fantastisch om met die jonge gasten samen te werken. Hun gedrevenheid doet ons beseffen dat de toekomst verzekerd is."

250 straffe buren

Uilenspel vzw schoot er de hoofdvogel af! Dik verdiend. Want de organisatie zet zich al 11 jaar in voor kansarme gezinnen waarvan de kinderen het wat moeilijk hebben op school. 250 vrijwilligers zorgen ervoor dat de kinderen zich meer zelfzeker voelen. 

Jolien Vlaeminck van Uilenspel vertelt: “Sinds 2008 werken we samen met Gentse scholen om maatschappelijk kwetsbare kinderen een duwtje in de rug te geven. We matchen vrijwilligers uit de buurt aan kinderen uit de derde kleuterklas of het eerste of tweede leerjaar die het volgens de school wat moeilijk hebben in de klas. Vaak gaat het om kinderen waarbij in het gezin geen Nederlands gesproken wordt. Op dit moment werken we samen met 40 scholen. Het engagement loopt minstens een schooljaar, zodat er een echte vertrouwensband kan ontstaan met het hele gezin."

(lees verder onder het filmpje)

De organisatie matcht vrijwilligers aan kinderen uit hun buurt. Die gaan er een uurtje per week (in praktijk is dit vaak langer) langs om op een speelse manier te leren. Samen een boek lezen, oefeningetjes maken, een wandeling, een uitstapje, … De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat doen ze minstens een schooljaar, zodat er een echte vertrouwensband kan ontstaan met het hele gezin. 29 vrijwilligers bij Uilenspel zijn 65-plussers. De oudste is momenteel 80 jaar.

Kansen voor kinderen uit de buurt

Cecilia en Martine zijn allebei 67 jaar en gepensioneerde leerkrachten. Ze begeleiden elk een kindje in hun eigen buurt. 

(lees verder onder de foto)

Sien Verstraete

Cecilia (links) is al een aantal jaren betrokken bij Uilenspel: “In 2012 kwam ik via mijn buren terecht bij Uilenspel. Ik kende de organisatie niet, maar was meteen geïnteresseerd. Ik wou een zinvolle invulling geven aan mijn pensioen en daarin slaag ik met Uilenspel zeker en vast. Als vrijwilliger geef je de kinderen meer kansen in het onderwijs, maar ook daarbuiten. Dat vind ik belangrijk, omdat ikzelf en mijn kinderen ook alle kansen hebben gekregen.”

Martine (rechts) is een groentje bij het initiatief: “Ik ben vrijwilliger sinds dit schooljaar. Mijn man is lang ziek geweest en als mantelzorger neem je zo’n engagement niet op. Nu gaat het beter met hem en heb ik terug meer tijd voor andere dingen. Ik zag de oproep in een tijdschrift en heb meteen contact opgenomen met Uilenspel. De medewerkers hebben me nadien alle nodige info bezorgd. Ik voelde me heel welkom.”

Leren én spelen

Twee maal per jaar organiseert Uilenspel een activiteit voor alle vrijwilligers. En per jaar zijn er ook drie activiteiten met alle gezinnen samen. De organisatie zet dus niet enkel in op het leren, maar ook op buurtsolidariteit en de participatie van de gezinnen in de maatschappij. Bovendien leren de vrijwilligers ook heel wat bij. Martine: “Door Uilenspel leer ik nieuwe mensen kennen en andere culturen ontdekken.”

“Door Uilenspel leer ik nieuwe mensen kennen en andere culturen ontdekken.”

Door minstens een schooljaar lang elke week bij de kinderen langs te gaan, ontstaat er een echte vertrouwensband tussen de vrijwilligers en de kinderen. Ook voor de ouderen in het gezin zijn de vrijwilligers van grote waarde. Bij hen kunnen ze altijd terecht met vragen of problemen. Sommige vrijwilligers zijn echt deel van de familie. Cecile: "De kinderen zijn superfier dat er iemand speciaal voor hen naar hun huis komt en tijd maakt voor hen.”

"Sommige vrijwilligers zijn echt deel van de familie."

Gezocht: enthousiaste Gentse vrijwilligers

Wil je de buurt waarin je woont eens op een andere manier leren kennen? Kan je een uurtje per week vrijmaken om als vrijwilliger langs te gaan bij een gezin voor huiswerkbegeleiding en schoolse ondersteuning? Of steek je liever achter de schermen de handen uit de mouwen?

Neem contact op via info@uilenspel.be of 09 351 51 15. 

Veerle Quirynen, stafmedewerker communicatie Vlaamse Ouderenraad