De gemeente Westerlo kocht twee IPitup-beweegbanken aan

Sport & bewegen
IPitup Westerlo

Het lokaal bestuur van Westerlo, een gemeente in de provincie Antwerpen, besloot tijdens de coronapandemie om de gemeente om te vormen in een loop- en wandelgemeente. In het kader van dat project, kocht de sportdienst van de gemeente in mei twee IPitup-banken aan. Lieve De Ceulaer, vrijwilligerscoördinator in het Lokaal dienstencentrum TerHarte, en Katleen Claes, medewerker sportdienst, vertellen ons meer over de beweegbanken.

Waarom heeft de sportdienst beslist om twee beweegbanken aan te kopen?

Claes: “In het kader van het project om van Westerlo een loop- en wandelgemeente te maken, besliste de gemeente om via Sport Vlaanderen een IPitup-beweegbank uit te proberen. Je kan de bank namelijk één maand gratis uitlenen, om te testen of hij een meerwaarde is in je stad of gemeente. Nadien besliste de sportdienst om twee banken aan te kopen. De eerste bank is een mobiele beweegbank – een beweegbank die je kan verplaatsen -, die staat momenteel in het Sportpark. De tweede bank is een beweegbank Senior. Die staat aan het Lokaal Dienstencentrum (LDC). De banken maken deel uit van een beweegroute. Er zijn twee routes. De ene route is twee kilometer lang, de andere 1,4 kilometer.”

“Op 1 mei 2022 werden de banken ingehuldigd. Om de buurt te laten kennismaken met de banken, hebben we meteen ook initiatielessen georganiseerd. Enkele medewerkers van de sportdienst werden door IPitup vzw opgeleid tot initiator. Die initiators organiseerden in mei dan lessen aan het LDC en aan het Sportpark. Tijdens die lessen leren mensen hoe ze de beweegbank kunnen gebruiken: ze leren hoe ze hun conditie kunnen trainen, en hoe ze inzetten op kracht- en stabilisatie. Maar al snel merkten we dat mensen ook op eigen houtje oefeningen gingen doen op de bank.”

De beweegbank Senior is echt op maat van ouderen gemaakt.

Zijn de banken ook toegankelijk voor ouderen?

De Ceulaer: “De bank die aan het LDC staat, is een beweegbank Senior. Die bank is echt op maat van ouderen gemaakt. Hij heeft bijvoorbeeld extra handgrepen en steuntjes. De handgrepen helpen ouderen wanneer ze een oefening uitvoeren, de steuntjes zorgen ervoor dat ouderen makkelijker kunnen rechtstaan en zitten.”

“Dat ouderen de bank ook willen gebruiken, bewijst het feit dat enkele flatbewoners (mensen die in de assistentiewoningen naast het LDC wonen, red.) elke maandagmiddag samen de beweegroute wandelen. Renilde, André, Anna en Jose zijn de vier vrijwilligers die elke maandagvoormiddag de wandeling met de flatbewoners begeleiden. Op die wekelijks wandeling houden ze ook halt bij de beweegbank Senior. Maar de ouderen gebruiken niet enkel de beweegbank Senior. Binnenkort gaan we met een groep flatbewoners op uitstap naar het Sportpark. Dan gaan we de mobiele beweegbank uittesten.”

Hoe krijg je inspiratie voor oefeningen aan de IPitup-bank?

Claes: “IPitup vzw gaf ons, na de aankoop van de banken, twee syllabi mee met oefeningen en praktijkfoto’s. Die syllabi doorbladeren we nog vaak, wanneer we een initiatie voorbereiden. En ook de IPitup-app en de YouTubevideo’s van IPitup zorgen voor veel oefenstof. Door wekelijks een andere les te geven, leren deelnemers alle mogelijkheden van de bank kennen.”

“Op 28 september zal IPitup bovendien een opleiding organiseren in Westerlo. Wie geïnteresseerd is, kan zich die dag laten opleiden tot IPituptrainer of -ambassadeur.”

De IPitup-bank laat mensen bewegen. Zijn er nog voordelen?

Claes: “Mensen die elkaar niet kennen, gaan tijdens een lessenreeks vaak met elkaar in gesprek. Ze leggen sociale contacten met andere deelnemers. Elke vrijdag organiseren we fitnastiek (sporten voor 55-plussers, red.). Tijdens die sessies wordt er niet alleen gesport, maar ook gepraat en gelachen. De banken zijn er ook niet enkel voor ouderen. (Groot)ouders kunnen de bank ook gebruiken met (klein)kinderen. En in het Sportpark zie ik soms groepjes jongeren die de bank gebruiken. Dit is echt een intergenerationeel project, het verbindt mensen van alle leeftijden.”

De Ceulaer: “Klopt. Onlangs heb ik samen met mijn kinderen gesport op de bank. Zij vonden dat echt een toffe activiteit. En ik trouwens ook (lacht).”

Tijdens die sessies fitnastiek wordt er niet alleen gesport, maar ook gepraat en gelachen.

Zijn jullie tevreden met de aankoop?

Claes: “Ik vind de twee banken echt een goede investering. Wanneer je als stad of gemeente beslist om een bank aan te kopen, is het wel belangrijk dat je de beweegbank ook laat leven in je gemeente. Dat kan je doen door initiatielessen te geven op de bank. Dankzij die lessen hebben de buurtbewoners de twee banken in Westerlo leren kennen en gebruiken. De banken maken bij ons ook deel uit van beweegroutes, ook dàt is een meerwaarde. En de mond-tot-mondreclame heeft bij ons ook snel z’n werk gedaan.”

“We hopen de beweegbank binnenkort wel nog meer in de kijker te zetten. Momenteel kennen vooral de flatbewoners de bank goed. We willen dat ook bewoners van het woonzorgcentrum de bank gaan gebruiken. Door ook kinesitherapeuten en ergotherapeuten op te leiden tot initiator, kunnen ze de bank namelijk integreren in hun therapieën. Ook dat intergenerationele aspect willen we in de toekomst echt nog benadrukken. En tijdens de 10.000 stappen maand in oktober gaan we alle inwoners van Westerlo warm maken om de beweegbank en de beweegroutes uit te proberen.”

De Ceulaer: “De bank in het Sportpark is trouwens een mobiele bank. Die willen we in de toekomst laten rondzwerven in de gemeente. Zo kunnen alle buurten in Westerlo met de bank kennismaken. In het Sportpark zelf hopen we op termijn een vaste IPitup-bank te plaatsen, in plaats van een mobiele.”

Renilde en André, twee vrijwilligers, vertellen:

Renilde: “Elke maandagmiddag gaan we langs bij de flats en vragen we de bewoners of ze mee willen gaan wandelen met ons. Dat de bewoners enthousiast zijn, bewijst het feit dat sommige bewoners op maandagmorgen al een half uur op ons staan te wachten in de gang. De wandeling duurt anderhalf uur à twee uur en onderweg komen we de beweegbank Senior tegen. Ik heb één van de initiatielessen meegevolgd, ik weet dus perfect hoe we de beweegbank moeten gebruiken. Ik doe daarom elke week enkele oefeningen voor op de bank, de deelnemers doen ze na.”

André: “Weet je wat ook een pluspunt is? De beweegroute is rolstoelvriendelijk. Enkele bewoners van de flats zitten in een rolstoel, maar ook zij kunnen mee wandelen. Wanneer we met de flatbewoners naar de beweegbank gaan, zetten we vooral in op krachtoefeningen. Arm- en beenoefeningen komen wekelijks aan bod. En de armoefeningen aan de beweegbank zijn ook voor de rolstoelgebruikers toegankelijk. Iedereen kan aan de bank oefeningen doen op maat!” 

De Dreef
Projecthuis De Dreef, een ontmoetingsplaats voor sociaal kwetsbare mensen, testte de beweegbank al uit. 
Opleiding
Deelnemers na een opleiding met hun ontvangen certificaat.

Meer weten over de IPitup-beweegbank? Lees dan het gesprek met Jan Cornelissen, activator bij IPitup vzw.