Werkgroep seniorenraad Lovendegem organiseert Digitaal Praatcafé

Leren & digitale inclusie
Digitaal Praatcafé

De werkgroep seniorenraad Lovendegem, onderdeel van de Ouderenadviesraad Lievegem, wil alle ouderen uit de gemeente meekrijgen op de digitale trein. Daarom heeft de werkgroep al drie initiatieven op poten gezet. Een digitaal praatcafé, waar ouderen kunnen babbelen over het internet en alles wat daarbij komt kijken. Een helpdesk computerhulp, waar ouderen vragen kunnen stellen over hun computer of laptop. En een laagdrempelige helpdesk in de bibliotheek, waar ze terechtkunnen met allerlei vragen over digitale toepassingen, rekeningen en hun toestellen zelf. De drie projecten worden gesteund door de fusiegemeente Lievegem. 

Wat is het project ‘Digitaal Praatcafé’?

Dany Parrein, voorzitter werkgroep Lovendegem: “In 2019 fuseerden de gemeentes Lovendegem, Zomergem en Waarschoot tot de fusiegemeente Lievegem. Elke gemeente heeft een eigen werkgroep, de drie werkgroepen zetelen samen in de ouderenadviesraad van Lievegem. De werkgroep Lovendegem riep het digitaal praatcafé in het leven. Via het praatcafé willen we mensen vertrouwd maken met de digitalisering. Christophe is de moderator van de sessies.”

Christophe Machiels, moderator: “Klopt. Ik noem mezelf bewust een moderator en geen lesgever, want het praatcafé is geen les. Het is een moment waarop we kennis met elkaar delen. Ik wil ouderen op een informele manier iets bijleren over de digitalisering. Ik zit gewoon samen met een groep ouderen te genieten van een drankje, en we babbelen over wat op onze maag ligt.”

Ik vind het praatcafé een boeiend initiatief. Als ik naar een andere bijeenkomst ga over gelijkaardige onderwerpen, begrijp ik meestal maar de helft van wat gezegd wordt. Maar Christophe legt alles heel duidelijk uit.

Firmin, deelnemer 

Waarom willen jullie ouderen meekrijgen op de digitale trein?

Parrein: “Ouderen hebben het recht om te blijven meetellen, maar nu vallen ze nog te dikwijls uit de boot. Bank na bank na bank sluit, maar niet alle ouderen kunnen digitaal bankieren. Ook een ticket voor de bus of trein kopen moet tegenwoordig digitaal. En betalen voor een parking gebeurt via een app. Zelfs voorschriften afgeven bij je apotheek moet niet meer, ook dat gebeurt nu digitaal.”

“Er zijn echter ouderen die schrik hebben om het digitale landschap te verkennen. Met ons praatcafé willen we hen duidelijk maken dat de digitalisering belangrijk is, en ook positieve kanten heeft. Televisiekijken of met de auto rijden doen ze tenslotte ook, hoewel dat ook voorbeelden van de digitalisering zijn.”

Er zijn echter ouderen die schrik hebben om het digitale landschap te verkennen. Met ons praatcafé willen we hen duidelijk maken dat de digitalisering belangrijk is, en ook positieve kanten heeft.

Dany Parrein, voorzitter werkgroep Lovendegem

Ineke Verrue, centrumleider Lievegem: “Bovendien kunnen niet alle ouderen een beroep doen op hun kinderen wanneer ze hulp nodig hebben bij het onlinebankieren. En zelfs mensen met een netwerk willen niet altijd afhankelijk zijn. Ook zij willen dus die digitale vaardigheden aanleren.”

Machiels: “En hoewel we focussen op het positieve, mijden we onderwerpen als phishing en internetfraude niet. Ouderen moeten weten dat ze ook moeten opletten online. De digitale wereld kan gevaarlijk zijn.”

Welke onderwerpen worden aangekaart tijdens een digitaal praatcafé?

Machiels: “Alles (lacht). Nee, serieus. Ik kaart alles aan waarover de ouderen zelf meer willen weten. Deze week had er mij iemand gestuurd dat hij graag meer wilde weten over de cloud. Dat onderwerp komt in deze sessie dus aan bod. Ik maak altijd een powerpoint met wat slides over actuele thema’s, en ik motiveer de deelnemers om daarover met mij in gesprek te gaan. Er is veel interactie tijdens de sessies, deelnemers stellen zelf veel vragen. Ook thema’s als Covid Safe Ticket, Itsme, de kaartlezer en eID zijn al aan bod gekomen.”

Komt er volgend jaar een tweede editie?

Parrein: “Tijdens de zomermaanden gaat er geen praatcafé door, maar ik wil graag in september opnieuw starten. Ik wil dit initiatief nog groter laten worden. Ik wil dat de overheid ons opmerkt en erkent dat we goed bezig zijn. Dat het belangrijk is wat we doen. Zo kunnen ook andere regio’s dit project overnemen en lanceren in hun stad of gemeente.”

Meer weten over het praatcafé? Surf dan naar www.lievegem.be/bestuur/adviesraden/ouderenadviesraad.

Digitaal Praatcafé

Verloop van het Praatcafé

Na een kort gesprek gaat de laatste sessie van de eerste lessenreeks van start. De Vlaamse Ouderenraad volgt het digitaal praatcafé mee.

Voor- en nadelen van de cloud

Een twintigtal ouderen verzamelen in het Ontmoetingscentrum Kerkelare. Christophe Machiels, moderator, neemt het woord. “Kan iemand mij uitleggen wat ‘de cloud’ is?”, vraagt hij aan de aanwezigen. “Een plaats waar je bestanden van je computer online kan opslaan”, klinkt het bij de deelnemers. En ze hebben gelijk.

Nadien speelt Machiels een video af waarin de voor- en nadelen van de cloud worden toegelicht. Het feit dat, wanneer je iets in de cloud zet, iedereen dat bestand kan zien en bewerken, komt bijvoorbeeld aan bod. En dat het bestand via elke laptop of computer geopend kan worden. Maar ook nadelen worden benoemd. Dat iedereen aan je gegevens kan, bijvoorbeeld.

“Toen ik mijn smartphone kwijt was, kon ik mijn berichten, foto’s, video’s en andere gegevens makkelijk raadplegen via mijn nieuwe gsm. Dankzij de cloud. Die had al mijn gegevens opgeslagen”, licht een deelnemer toe. Maar er zijn ook deelnemers die inzitten met de gevaren ervan. “Ik zag recent een televisieprogramma waarbij iemand zijn computer naar het containerpark had gebracht. Iemand vond de computer daar en kon de persoonlijke gegevens van de eerste eigenaar makkelijk terughalen.”

Wachtwoorden hacken

De discussie gaat door. “Hoe belangrijk is het dat we een ingewikkeld wachtwoord kiezen?”, vraagt een deelnemer aan Machiels. “Hackers hebben programma’s waarmee ze wachtwoorden makkelijk kunnen achterhalen”, knikt de moderator. Een zo lang en moeilijk mogelijk wachtwoord instellen, is dan ook aangeraden. Mét (hoofd)letters, cijfers en speciale tekens.

Tijdens een korte pauze dragen deelnemers korte sketches voor. De sketches hebben allemaal een link met het internet en de digitalisering. Mopjes als ‘pas op dat je niet struikelt over het draadloos internet’ en ‘moet ik, wanneer alle papier vervangen is door digitale toestellen, mijn gat afkuisen met mijn tablet?’, zorgen ervoor dat de zaal in een deuk ligt. Met een hoofd vol nieuwe informatie en buikpijn van het lachen, keren de deelnemers huiswaarts. Ze kunnen niet wachten om in september de tweede lessenreeks bij te wonen.