Livestreaming brengt cultuur tot bij de bewoners van woonzorgcentra

Cultuurparticipatie
Livestreaming

Veel ouderen zijn nog cultureel actief, totdat ze naar een woonzorgcentrum verhuizen. Eens je de verplaatsing naar een cultuurcentrum niet meer kan maken, wordt cultuurbeleving nu eenmaal onmogelijk. Juist? Neen! Het paramedisch team van woonzorgcentrum De Wending (Zorggroep Orion) legt zich hier niet zomaar bij neer. Op hun initiatief ging een project van start om samen met cultuurhuis de Warande en Cultuurconnect cultuur via livestreaming tot bij de bewoners van woonzorgcentra te krijgen. Want in de digitale wereld bestaan er geen fysieke grenzen.

Door middel van drie grote experimenten onderzoeken Cultuurconnect, cultuurhuis de Warande en woonzorgcentrum De Wending de mogelijkheden, de moeilijkheden en de meerwaarde van livestreaming. Bovendien proberen we de beleving voor het publiek in het woonzorgcentrum optimaal te maken, bijvoorbeeld door interactie op te zetten tussen beide publieken.

Eerste experiment: live interactie tussen beide publieken

Een eerste experiment vond plaats op 14 februari 2017. Slumberland van Zonzo Compagnie speelde in de Warande voor een publiek van een honderdtal leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar. Gelijktijdig volgden een twintigtal bewoners en een klasje uit het eerste leerjaar diezelfde voorstelling vanuit de cafetaria van het woonzorgcentrum.

Voordat de kinderen de theaterzaal binnengingen, voerden ze - via streaming - een gesprek met de bewoners van het woonzorgcentrum. Beide publieken maakten zo kennis met elkaar. Vervolgens zagen de bewoners de kinderen binnengaan in de theaterzaal van de Warande en op datzelfde moment dimden ook de lichten in de cafetaria. Na afloop was er nog een live interactie tussen de beide plekken: de bewoners gingen in gesprek met de kinderen, maar ook met de muzikanten.  

Een week later keerden we terug naar de bewoners van het woonzorgcentrum om van hen te horen hoe ze die namiddag beleefd hadden. Samengevat mogen we zeggen dat ze heel dankbaar zijn dat ze dit mochten meemaken. Dankzij livestream kunnen ze opnieuw cultuur beleven zoals vroeger. De live interactie van de bewoners met het publiek en de muzikanten ter plaatse gaf deze ervaring een toets van authenticiteit en exclusiviteit.

Tweede experiment: integrale livestreaming voor, tijdens en na de voorstelling

Voor een volgend experiment streamden we in april Gedeelde Smart van Jan De Smet, Lien Van de Kelder en Pieter-Jan De Smet vanuit de Warande naar het woonzorgcentrum. Ook daar bekeken we hoe we – naast het pure livestreamen – interactie konden opzetten.

De bewoners van het woonzorgcentrum kregen allemaal een toegangsticket. “Ze had ons gezegd: je komt er niet in zonder ticket. En dat vond ik wel ferm! Ge ging eigenlijk echt naar de Warande op die manier.” Het Kaffee van het woonzorgcentrum werd voor de gelegenheid omgetoverd in een gezellige theaterzaal met een inkomhal, inclusief rode loper, om de totaalbeleving zo authentiek mogelijk te maken.

Bij het binnenkomen gaven ze hun ticket af, werden ze verwelkomd door het personeel en indien nodig naar hun plaats begeleid. “Als wij niet naar de Warande kunnen gaan, dan moet de Warande maar naar ons komen”, klonk het bij vele bewoners, en gelijk hebben ze!

De bewoners genoten niet alleen van de voorstelling, maar ook van de nabespreking met de artiesten. Muzikant en acteur Frank Mercelis begeleidde deze interactieve momenten. Ook dat konden de bewoners best smaken.

Derde experiment: livestreaming naar meerdere woonzorgcentra

Eind oktober zetten we een derde experiment op, waarbij we opnieuw een stap verder gaan. Eddy et les Vedettes brengen in de Warande een muzikaal programma met Franse chansons. Dit concert zullen we naar meerdere woonzorgcentra uit de regio livestreamen. Volg Cultuurconnect via de nieuwsbrief of de sociale media om als eerste te vernemen hoe dit experiment gelopen is!

De cultuurcentra van samenwerkingsverband ‘t Pact zijn alvast overtuigd van de mogelijkheden die livestreaming biedt om cultuur tot bij bewoners van woonzorgcentra te brengen. Onder andere cultuurhuis de Warande (Turnhout), ’t Schaliken (Herentals), de Werft (Geel), ’t Getouw (Mol) en Zwaneberg (Heist-op-den-Berg) staan te popelen om ermee aan de slag te gaan.

Ben jij ook geïnteresseerd in het project of wens je meer informatie? Stuur dan een mailtje naar an.vanlierde@cultuurconnect.be.

Livestreaming
Streaming is een techniek waarbij een audio- of videobestand via het internet direct beluisterd of bekeken kan worden, zonder het eerst te downloaden. Bij livestreaming gaat het nog een stapje verder: wat je bekijkt of beluistert, vindt op datzelfde moment ook plaats. De kijker of luisteraar maakt dus deel uit van het live publiek.

Lieselot Van Maldeghem
Communicatieverantwoordelijke Cultuurconnect