Mobiliteit & toegankelijkheid
Om gemeentes te ondersteunen bij het inzetten op toegankelijkheid, riep Inter, het Vlaams expertisecentrum in toegankelijkheid en Universal Design, het charter ‘Naar een toegankelijke gemeente’ in het leven. Want iedereen, ook inwoners met een zichtbare of onzichtbare beperking, moet in elke gemeente toegang hebben tot gebouwen, publieke ruimtes, dienstverlening en communicatie. Maar wat houdt dat charter precies in? Wij legden ons oor te luisteren bij het expertisecentrum.
lees meer
Welzijn & Sociaal contact
Vlaamse Ouderenraad·Lokaal, VVSG en VUB organiseren opnieuw een gratis LABO Ouderenbeleid. Daarin staat uitwisseling centraal tussen leden van de ouderenraden, ambtenaren en schepenen ouderenbeleid. De deelnemers gaan aan de slag met gedeelde uitdagingen. En samen zoeken ze naar verbindende oplossingen. Geprikkeld? Schrijf je nu in!
lees meer
Werking ouderenraden
Om inzicht te krijgen in de werking, ondersteuning en toekomstwensen van lokale ouderenraden, rolt de Vlaamse Ouderenraad tweejaarlijks een barometerbevraging uit. Voor 2020 en 2021 focuste die zich onder andere op de betrokkenheid bij het beleid in coronatijden. Aan de bevraging namen zo’n 60% van de ouderenraden deel.In dit artikel bespreken we de tevredenheid van de ouderenraden over de aangeboden ondersteuning, zowel op lokaal, regionaal als op Vlaams niveau.
lees meer
Inkomen & Armoede
De Vlaamse Ouderenraad publiceerde in december een advies over energiearmoede. Een thema dat in de kleren kruipt, want door de energiecrisis vermeerdert het aantal mensen dat energiezorgen heeft dagelijks. Steden en gemeenten krijgen enorm veel hulpvragen. Zo ook de Energiecel van het OCMW Gent. “Bij veel mensen zijn hun uitgaven niet in balans met hun inkomsten”, klinkt het. “Dat zorgt voor schrijnende situaties.”
lees meer
Werking ouderenraden
Om inzicht te krijgen in de werking, ondersteuning en toekomstwensen van lokale ouderenraden, rolt de Vlaamse Ouderenraad tweejaarlijks een barometerbevraging uit. Voor 2020 en 2021 focuste die zich onder andere op de betrokkenheid bij het beleid in coronatijden. In welke mate konden zij de stem van ouderen in hun gemeente nog laten weerklinken? Werden ze sterker of net minder betrokken door hun lokaal bestuur? En welke initiatieven namen ze zelf? Aan de bevraging namen zo’n 60% van de ouderenraden deel.
lees meer
Werking ouderenraden
Om inzicht te krijgen in de werking, ondersteuning en toekomstwensen van lokale ouderenraden, rolt de Vlaamse Ouderenraad tweejaarlijks een barometerbevraging uit. Voor 2020 en 2021 focuste die zich onder andere op de betrokkenheid bij het beleid in coronatijden. Aan de bevraging namen zo’n 60% van de ouderenraden deel. In dit artikel duiken we in de resultaten rond beleidsbeïnvloeding.
lees meer
Werking ouderenraden
Sinds enkele jaren heeft de ouderenraad van Bilzen een vernieuwende structuur die een positieve impact lijkt te hebben op de interactie tussen oudere inwoners, de ouderenraad, het lokaal bestuur en de schepen. Benieuwd? Wij vuurden vier vragen af op de betrokkenen.
lees meer
Werking ouderenraden
Sinds 2019 bestaat de ouderenraad van de gemeente Arendonk uit drie groepen: de IN-groep schrijft adviezen, de groep vrijetijd zorgt voor activiteiten en de kerngroep behoudt het overzicht. “Een structuur die op dit moment perfect werkt voor ons”, klinkt het.
lees meer
Werking ouderenraden
De laatste jaren gaan lokale ouderenraden en lokale besturen steeds vaker op zoek naar nieuwe manieren om als lokale ouderenraad de stem van ouderen te vertolken. En dat zo’n nieuwe manier van werken positief kan uitdraaien, bewijzen verschillende lokale ouderenadviesraden ons.
lees meer
Vrijwilligerswerk
Videobellen met je (klein)kinderen. Whatsapp-berichten sturen naar vrienden. Je bankzaken digitaal regelen. Digitale toepassingen bieden heel wat mogelijkheden en kunnen ieders levenskwaliteit verbeteren. Maar wie digitaal actief is, kan ook op heel wat problemen botsen. Gelukkig zijn er steeds meer digihelpers bij wie je met die problemen terechtkan. De Vlaamse Ouderenraad ging in gesprek met Mediawijs over het doel van de digihelpers, en met Alfonso (70), een digitale vrijwilliger.  
lees meer