© avansa Limburg
De Adviesraad 55+ van Genk organiseerde de afgelopen jaren al meermaals een ouderenbehoeftenonderzoek in samenwerking met de VUB. Daaruit bleek dat Genkse 55-plussers het gevoel hebben dat de samenleving op een erg stereotiepe manier naar ouderen kijkt. Ze ervaren dat door de manier waarop ze benaderd worden en hoe er tegen en over hen gesproken wordt in de media.
Vooroordelen met gevolgen
Medioren en senioren in Genk geven aan dat ze daar zelf ook de gevolgen van dragen. Daarom besloot de Adviesraad 55+ het thema ‘beeldvorming over medioren en senioren’ vast te pakken.
In samenwerking met Avansa Limburg verzamelde de Adviesraad 55+ een dertigtal 55-plussers. De deelnemers deelden situaties en ervaringen waar ze mee te maken hebben, zelf vooroordelen over hebben of die ze zien in de media.
Drie hardnekkige denkfouten ontkracht
Ze kwamen tot drie grote denkfouten: ‘Medioren en senioren zijn allemaal hetzelfde’, ‘Medioren en senioren zijn onbekwaam’ en ‘Medioren en senioren kosten veel aan de samenleving’. Nadien zetten ze elke denkfout om in een positief en realistisch beeld. Al die informatie bundelden ze in de brochure ‘Spreken over ouderen voor dummies’, waar ook communicatietips voor beleidsmakers en anderen aan toegevoegd werden.
Praktische tips in een heldere brochure
Maar de adviesraad laat het daar niet bij. De leden willen jongeren en ouderen dichter bij elkaar brengen om die vooroordelen de wereld uit te helpen. Via het experiment ‘Generatiemix’ worden verschillende generaties aan elkaar verbonden aan de hand van opdrachten en activiteiten. Welke invloed hebben ze op elkaar? Veranderen de vooroordelen? Daar hoopt de Adviesraad 55+ binnenkort antwoorden op te krijgen.